Att släppa in horder av spontana spekulanter i en bostad samtidigt, har inte varit aktuellt under coronapandemin. Mäklarna har i stället löst problemet med hjälp av digitala visningar och förbokade besök där sällskapen släpps in i intervaller. Några av åtgärderna har fallit platt, medan andra kommer att leva kvar även när restriktionerna nu släppts.
– Man kommer fortfarande behöva boka in sig på visningar. Så gjorde vi innan pandemin också. Det är tryggare för säljaren och vi hinner förbereda med lånelöfte och liknande, säger Anne-Lie Gerdtman, fastighetsmäklare på Husman Hagberg i Katrineholm och Vingåker.
Hon säger att visningarna kan ta fyra timmar i stället för bara en, när sällskapen ska släppas in i intervaller.
– Men ingen har varit sur för att de fått stå och vänta, alla har accepterat och visat respekt.
De lättade restriktionerna innebär inte att alla spekulanter nu kommer att släppas in samtidigt.
– Nej, vi fortsätter att boka in dem i intervaller. Det blir ett bättre flöde och en bättre visning. Man hinner prata med alla, säger Anne-Lie Gerdtman.
Hon får medhåll av Andreas Carlquist på Skandiamäklarna i Katrineholm och Flen.
– Jag har alltid ogillat att släppa in alla samtidigt. För mig är det ett misslyckande om det är mer än tio personer per visning. Mellan fem och tio är optimalt. Är det fler blir det bara stökigt, säger han.
Intervallvisningarna är alltså något som kommer att fortsätta. En annan av pandemins nödlösningar blev snarare ett fiasko – de digitala visningarna.
– Bara någon enstaka har frågat efter digital visning. Det är svårt, man får inte den känsla man vill ha, det blir bara en överblick, säger Anne-Lie Gerdtman.
Andreas Carlquist har samma erfarenhet.
– Det har varit jättedålig uppslutning. Köper man en bostad för flera miljoner så vill man titta på den själv. En digital visning kan aldrig ersätta det fysiska mötet, säger han.
Pandemin har inneburit ökat sug efter bostäder. Inte minst har hemarbetet fått många att behöva ett extra arbetsrum. Hemestrandet har också skapat en stark efterfrågan på fritidshus. Men nu kan det vända, tror Andreas Carlquist.
– Många har ofrivilligt sparat pengar under pandemin, när de jobbat hemma och inte kunnat resa någonstans. Nu kommer pengarna att börja flöda ut och man kommer inte längre att ha råd med en ny bostad.