De kallas ibland ”covidgenerationen”, eleverna som till följd av corona riskerar att inte komma in på det gymnasie- eller högskoleprogram de drömt om.
Hur många det kan handla om i Katrineholm är ännu oklart. Först efter skolavslutningarna i juni kommer pandemins påverkan på skolåret att utvärderas. Då sammanställs läsårets meritvärden och behörighetssiffror.
– Stalltipset är att det kommer att märkas i större omfattning i år än i fjol. Men det ska vara osagt. Distansundervisningen har varit bra för en del elever, medan andra har haft det svårare.
Det säger Ola Stenliden, bildningsförvaltningens verksamhetschef för grundskolans 7–9 och gymnasiet.
När det gäller högstadiets elever, ges möjlighet till höjda betyg även efter sista ringning den 3 juni.
Som huvudman är kommunen skyldig att erbjuda lovskola till elever som är obehöriga, eller riskerar att bli obehöriga, till ett nationellt yrkesprogram i gymnasiet.
– Den kommer primärt att genomföras för elever i årskurs 8 och 9, i år med utökad tidsrymd med fler dagar, säger Stenliden.
Sommarskolan på Järvenskolan är planerad till 10–15 juni, vid behov även 16–18 juni. På resursskolan City gäller 14–16 juni samt 21–23 juni för 7–9L och 7–9M.
Skollagen innehåller ingen skyldighet för huvudmännen att på motsvarande sätt anordna somnarskola för gymnasieelever. Där är det rektorernas bedömning som avgör behovet av extra insatser.
Sådana har gjorts under läsåret.
– Mig veterligt har man anordnat lovskola på höstlovet, februarilovet och påsklovet, säger Stenliden.
Gymnasierna planerar därför ingen sommarskola. Enskilda elever kan i förekommande fall få förlängd kurstid.
Stenliden delar bedömningen att de extra resurser som tidigare satts in bör vara tillfyllest.
– Sedan är det troligt att det också tagits hänsyn till hur pedagogerna och övrig personal påverkats av det otroligt tuffa pandemiåret.
Liberalerna i Katrineholm stöter med en motion till fullmäktige på för att även gymnasieelever ska ges extra undervisningstid i sommar. Partiet har lagt liknande förslag i flera av landets kommuner.
L vill att kommunen satsar på ”covidgenerationen” också ekonomiskt. I förslaget ingår att elever som på grund av extra studier förlorar inkomst från sitt kommunala feriejobb, ska ersättas för detta.
Förslaget har ännu inte behandlats av politikerna.