Det tycker treorna i SA18B på samhällsvetenskapsprogrammet. I Duveholmsgymnasiets kriminologikurs har klassen undersökt arbetet mot ungdomsbrottslighet i Katrineholm och Vingåker.
Frågan engagerar. Sociala medier, tv och dagspress översvämnas av rapporter och debatter om kriminalitet. Elevernas törst efter mer ämneskunskap utgår också från egna erfarenheter av otrygghet.
De känner till exempel igen sig i Brås senaste skolundersökning om brott. Den visar att nästan hälften av alla elever i nian av rädsla för brott undviker vissa platser, aktiviteter eller personer.
– Jag kan känna mig rädd för utomhus på kvällarna och har sprej med som skydd. På vissa ställen är jag extra försiktig, säger Hanin Hamedi.
– Särskilt på torget känns det osäkert, tycker Evelin Becsei.
Perrongen och Tennisparken i Vingåker pekas också ut som otrygga.
– Det bör jobbas mer med olika aktiviteter i sådana områden som skapar oro, tycker Adriana Halimi.
Det är en av flera slutsatser klassens undersökning ger om hur det brottsförebyggande arbetet bedrivs i grannkommunerna.
Undersökningen bygger dels på skriftliga källor, dels på intervjuer med företrädare för polis, skola och kommun. Materialet har gett eleverna flera aha-upplevelser.
– I Katrineholm görs mycket för att de unga ska ha saker att sysselsätta sig med, få bort dem från stan och minska risken för brott, framhåller Julia Wirlén.
– Vingåker har lyckats bättre med det sedan den nya fritidsgården invigdes, inflikar Adriana Halimi.
Polisens arbete får ett gott betyg. Detsamma får Järvenskolan för sin modell med trygghetsteam och trygghetsvärdar.
Brottsförebyggandet på Slottsskolan är svårare att betygsätta.
– Skolan har inte kunnat ge så många exempel på vad som görs. Det är en stor brist, tycker Adriana Halimi.
Där Katrineholm arbetar mycket med att samla människor för att skapa trygghet, samlar Vingåker i stället information. Eleverna efterlyser fler konkreta trygghetsåtgärder i Vingåker.
Uppmaningen omfattar också kommunernas invånare – och ungdomarna själva. Högt på listan över enskilda insatser, framhålls vikten av att våga berätta att man sett eller råkat ut för ett brott.
Eleverna lyfter också fram att samhället måste finnas där de unga finns. Som ett resultat av undersökningen, diskuterar klassen att göra en trygghetsvandring.
– Om vi gör det kanske andra hakar på och gör detsamma, säger Adriana Halimi.