Socialnämndens ordförande, Marie-Louise Karlsson, ansåg för några dagar sedan att medborgarskapet ska dras tillbaka för de nysvenska män som begår våld mot kvinnor. Hennes uttalande väckte starka reaktioner, både från katrineholmare och från andra politiker, däribland Victoria Barrsäter (C) och Tony Rosendahl (V).
Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande, vill inte ta ställning i frågan kring lämpligheten i Karlssons uttalande.
– Jag kan inte säga om det var exakt så som hon menade, jag kan bara uttala mig om vad jag tycker. Hon får stå för sina uttalanden. Jag anser att det ska vara hårdare straff för de som begår dessa brott, oavsett vilka män det rör sig om. Jag tycker också att det ska finnas en kvalificerad behandling som dessa män ska genomgå under fängelsetiden. Är man däremot inte svensk medborgare tycker jag att man ska utvisas när man har fått sitt straff och sin behandling, säger Göran Dahlström.
Inte heller Johan Söderberg, ordförande för Socialdemokraterna i Katrineholm och bildningsnämndens ordförande, vill bedöma Karlssons uttalande. Han poängterar dock att Socialdemokraterna som parti inte driver frågan om att dra in någons medborgarskap.
– Jag har pratat med henne. Efter det har jag förstått att det hon egentligen menade handlade om specifika fall, där dessa personer inte är medborgare i Sverige, säger Johan Söderberg.
Några timmar efter intervjun med Göran Dahlström och Johan Söderberg medverkade Marie-Louise Karlsson i en debatt med Victoria Barrsäter i P4 Sörmland. Där valde Karlsson att backa från sitt uttalande.
När undertecknad når henne på nytt medger hon att uttalandet hon gjorde i tidningen var korrekt återgett, men att hon valde fel ord.
– Ibland kanske man borde tänka till innan en journalist ringer. Jag använde fel ord och det får jag stå för. Det jag menade var att män som inte är svenska medborgare ska utvisas om de begår våld mot kvinnor. Tittar man på helheten i kommunen är det klart fler kvinnor som far illa, men i intervjun med dig pratade jag utifrån de som bor på skyddat boende.
Varför valde du att säga som du gjorde?
– Jag blev frustrerad, ledsen och arg. Jag tänkte utvisning, men valde fel ord, säger Marie-Louise Karlsson.