Flera medier har under våren rapporterat om ökade trakasserier, mobbningsfall och rasistiska påhopp mot barn i skola och förskola.
Särskilt utsatta är elever som varit utomlands eller har kopplingar till tidigt coronadrabbade länder. Men också ryktrykten kring barns frånvaro har lett till kränkningar, bland annat i sociala medier.
Katrineholms högstadium Järvenskolan tycks hittills vara förskonat.
– Kränkningar på nätet och verbalt har vi – och jobbar med att få bort. Men de faller inte under kategorin ”hör hemma och är orsakade av pågående pandemi”, mejlar rektor Magdalena Norin till tidningen.
Margaretha Norling, verksamhetschef för kommunens F–6-skolor, känner inte till något coronarelaterat mobbningsfall.
– Därmed inte sagt att det kan ha förekommit.
Rädslan för smittspridning i skolan finns också bland vårdnadshavarna. Grundskolor och förskolor har kontaktats av föräldrar som vill veta om deras barn skolmiljö är virusdrabbad.
– Vårt svar blir då att det inte är möjligt för oss att berätta det, säger Margaretha Norling.
Svaret ges med hänvisning till sekretess- och patientlagarna. Integritetsskyddet för enskilda barn hindrar dock inte risken för ryktesspridning. Rykten om ett barns skolfrånvaro kan bli grogrund för kränkningar och trakasserier, vilket både Skolverket och Folkhälsomyndigheten varnar för.
Bildningsförvaltningen har uppmärksammat risken med en vädjan till elever, vårdnadshavare och personal att vara varse sådana konsekvenser.
– Det är mer i förebyggande syfte. Men det är viktigt att uppmärksamma, säger Norling.
Gymnasiets elever får sedan den 18 mars sin undervisning på distans. Samtidigt som deras vuxenstöd utanför familjen minskar, är de sannolikt mer ute på internet än normalt under skoltid. Barnrättorganisationer larmar om att risken för nätmobbning men också sexuella övergrepp därmed ökar.
Friends säger sig se en ökning av nätkränkningar till följd av corona. ECPAT har fått rapporter om att situationen utnyttjas av förövare som söker kontakt med barn och unga med sexuellt uppsåt.
Båda organisationerna har förstärkt sitt stöd till barn och unga, men också till vuxna som arbetar i till exempel skolan. ECPAT har med anledning av coronaläget vänt sig till regeringen, bland annat med krav på en nationell strategi mot våld mot barn.