Rötmånaden varar längre

Nu är rötmånaden här, men det är alltid viktigt med hygienen för att undvika matförgiftning.

Katrineholm2016-07-24 10:00

Rötmånaden har djupa rötter i den gamla folktron. Redan under romartiden konstaterade man att maten blev dålig fortare under högsommaren. Officiellt bestämde man att rötmånaden inleddes den dag då stjärnan Sirius kunde börja ses i gryningen.

På sommaren är luftfuktigheten högre och när temperaturerna stiger blir det gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt. Framförallt handlar det om den mat som tillreds med händer eller redskap som är bakteriesmittade.

– Ofta handlar det om kött eller mat man tagit i med händerna. Om du har bakterier på händerna och exempelvis skalar räkor till en räksallad, kan bakterierna växa till sig lättare i dessa förhållanden. Därför innebär det en större risk att bli matförgiftad om hygienen har varit bristfällig, säger Mats Lindblad som är samordnare för smittskydd på Livsmedelsverket.

Att det enbart finns större risker för matförgiftning under rötmånaden stämmer inte. Eftersom luftfuktigheten och temperaturen kan vara liknande även i början på sommaren finns det en påtaglig risk då också.

– Det gäller egentligen hela sommaren även om man kanske blir lite mer påmind när man hör begreppet rötmånad. Samtidigt lever vi primitivt på sommaren, särskilt när det är semestertider. Kanske grillar vi rått kött som vi lagt på med händerna, säger Mats Lindblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om