En av de viktigaste frågorna för gruppledaren Tony Rosendahl (V) är att minska klyftorna och få bort fattigdom. Han anser att dessa problem är en av anledningarna till att kriminalitet och utanförskap tycks ha växt sig allt större.
– Att få bort klyftorna är ett led i att minska grogrunden för kriminalitet och för att få bort missnöjespartierna på högerkanten. Vi behöver också fånga upp barn och unga tidigt som riskerar att hamna snett, säger Tony Rosendahl.
Trots att politikerna tycks vara överens om att kriminalitet är fel väg att gå, kan det av gemene man upplevas som att det inte sker någon förändring till det bättre. Anledningen till det, tror Rosendahl, beror på att de ekonomiska intressena går före.
– Det finns många med ekonomiska intressen som vill upprätthålla det system vi har i dag. Alltså att några få ska sitta på de resurser samhället har. Eftersom de tjänar på hur systemet fungerar i dag har de inget intresse av att utjämna de ekonomiska klyftorna.
När det kommer till majoritetens agerande hittills under mandatperioden är Tony Rosendahl inte imponerad. Han anser bland annat att anslagen till socialförvaltningen redan från början varit underbudgeterade.
Han säger också att orsaken till att många lever på försörjningsstöd beror på att staten urvattnat de sociala försäkringarna.
– Det är svårare att få a-kassa och hjälp av Försäkringskassan. Många som går på försörjningsstöd skulle egentligen uppbära sjukpenning. De sociala försäkringarna som staten ansvarar för måste återställas.
En annan fråga han tycker är värd att lyfta fram är hur majoriteten hanterar de demokratiska processerna.
– Samma dag som vi i personalutskottet skulle ha ett möte om friskvårdsbidrag kom det ett förslag från majoriteten om hur friskvårdsbidraget skulle se ut. Det är problematiskt att beslut fattas på andra håll än i de demokratiskt valda församlingarna.
Kan du utveckla ditt resonemang?
– Majoriteten mörkar och det förekommer en hel del fulspel. Ett annat exempel är det här med den gamla brandstationen. En privat byggherre uttryckte intresse för att köpa fastigheten. Sedan tvingande man KFAB att sälja den till kommunen, så att kommunen i ett senare skede kunde sälja den dyrare till byggherren. Kommunen gjorde alltså en vinst på bekostnad av vårt kommunala bostadsbolag, säger Tony Rosendahl.