Rosendahl rasar mot chefernas fallskärmar

Policyn som ger kommunala toppchefer rätt till avgångsvederlag i miljonklassen är ett hån mot andra medarbetare och ett slöseri med skattemedel. Det tycker Tony Rosendahl (V).

Med det nuvarande avtalet kan det kosta kommunen miljonbelopp att säga upp en toppchef. Det får Tony Rosendahl (V) att rasa.

Med det nuvarande avtalet kan det kosta kommunen miljonbelopp att säga upp en toppchef. Det får Tony Rosendahl (V) att rasa.

Foto: Christine Olsson/TT och Roger Culmsee

Katrineholm2020-05-17 12:13

Vänsterpartiets gruppledare är sedan tidigare starkt kritisk till kommunens utköp av höga förvaltningschefer.
I veckan tog han åter chansen att punktera fallskärmssystemet, som ingår i kommunens riktlinjer för chefsanställningar.
– Jag har motsatt mig det förut med samma argumentation. Det är inte ett hållbart system att kommunen köper ut chefer för miljonbelopp. Det finns inga andra anställda som ens kan drömma om ett sådant guldkantat avgångsvederlag.

Frågan kom upp i personalutskottet, där Rosendahl är invald. Avtalet om avslutad anställning, som det heter i riktlinjerna, var egentligen ingen mötesfråga. Det blev ett debattämne då policyn skulle revideras av en helt annan anledning.
Tony Rosendahl passade då på att kräva att den nuvarande skrivningen om avgångsvederlag skulle strykas. Enligt den har kommunens förvaltningschefer rätt till 18 månadslöner om arbetsgivaren med kort varsel väljer att avsluta anställningen.
Det är alldeles för generöst med tanke på toppchefernas lönenivå, tycker Rosendahl.
– Här öppnas möjligheten att få en och en halv miljon. Sådana avtal ska kommunen inte teckna. Det är ett slöseri med skattepengar.

Rosendahl fick inget gehör för kravet. Majoriteten var inte heller beredd att diskutera en minskning av de 18 månadslönerna. Det är så regelverken ser ut i landets kommuner, säger utskottets ordförande Johan Söderberg (S). 
Han påpekar dessutom att en gängse förhandling om uppsägning inte nödvändigtvis behöver landa vid just 18 månadslöner.
– Det här handlar om att förvaltningscheferna, till skillnad från andra anställda, i princip inte har någon anställningstrygghet. Det här avtalet ger dem det. Och utan denna policy skulle det bli svårt för oss att rekrytera chefer, säger han.

De argumenten biter inte på Rosendahl, som tycker att toppcheferna i sådana fall bör organisera sig och förhandla fram tryggare villkor.
– Det kan inte vara storleken på avgångsvederlaget som avgör om man ska ta ett jobb eller inte.
Rosendahls aversion mot fallskärmsavtalet medförde att han reserverade sig mot beslutet som helhet. Det togs för att göra en förändring av anställningsvillkoren för övriga chefer inom kommunen. 
Beslutet innebär att tidsbestämda förordnanden nu tas bort som anställningsform. Därmed får alla chefer under förvaltningschefs nivå i stället en tillsvidareanställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!