Under torsdagsmorgonen följde Röda korset i Katrineholm spänt utvecklingen i Ukraina. Rapporterna duggade tätt, både via nyhetsmedier och Röda korsets intranät.
– Det är så bedrövligt. Den situation som har uppkommit visar att organisationer som kan hjälpa till med humanitärt bistånd verkligen behövs. Det är ledstjärnan för Röda korset. Vi följer händelseutvecklingen och vill hjälpa till så mycket vi bara kan, säger Peter Heibrandt, som är ordförande för Röda korsets Katrineholmskrets.
Han berättar att den internationella Röda kors-kommittén är på plats i Donetsk i östra Ukraina. I Katrineholmskretsen tar man höjd för att omedelbart hjälpa till.
– Vi har muskler att ganska direkt skicka en kvarts miljon från Katrineholm Röda kors-krets. Vi bestämmer från månad till månad vart vi ska skicka pengar och utgår från var hjälpbehovet är som störst, säger Peter Heibrandt.
– Det beror förstås på hur mycket gåvor vi får in och hur mycket kunderna handlar, inflikar kassören Gunilla Eriksson.
2021 blev ett rekordår för Röda korset i Katrineholm tack vare den ökade försäljningen i second-handbutiken Kupan på Fredsgatan. En och en halv miljon kronor samlades in, en fördubbling jämfört med 2020.
– Vi såg hur det bara ökade och ökade i fjol, både vad vi fick in och vad vi sålde. Många som varit hemma har nog gjort vindsröjningar, säger Gunilla Eriksson.
De som håller verksamheten rullande är alla de volontärer som arbetar ideellt. Av totalt 100 volontärer, arbetar 50 med second-handbutiken.
– Utan dem skulle vi stå oss slätt och vi tar gärna emot fler volontärer. Många lever ensamma och det här är ett andningshål där man träffar vänner, säger Gunilla Eriksson.
– De som arbetar som volontärer är ju människor som har ett helt yrkesliv bakom sig och vi har många sakkunniga inom olika områden, konstaterar Peter Heibrandt.
När man flyttade till lokalen på Fredsgatan hösten 2019 tredubblades butiksytan.
– Vi har ett guldläge med parkeringen utanför och möjlighet att backa intill vårt lager för att lassa och lossa.
För att kunna öka insamlingen har Kupan även börjat sälja åtråvärda föremål via Tradera.
– Ofta är det finare saker som kan intressera samlare som läggs ut där. Som till exempel designglas och dockskåpsmöbler från 60-talet. Då får vi bättre betalt än i butiken, förklarar Gunilla Eriksson.