I dagsläget tillhandahåller Telia systemet bakom kommunens telefonväxel. Eftersom avtalet snart löper ut har en ny upphandling gjorts, där konkurrenten Tele2 kommit med det vinnande anbudet. Ungefär 200 000 kronor kommer kommunen att spara årligen.
– Som det är nu ligger växeln hos Telia, men våra abonnemang hos Tele2. Nu har vi fått till en helhetslösning för alltihop, där Tele2 vann. För fyra år sedan var vi tvungna att byta tusentals sim-kort, men det slipper vi den här gången. Nu är det bara systemet i bakgrunden som byts, säger Stefan Hellström, enhetschef för verksamhetsservice på service- och teknikförvaltningen.
Växelbytet genomförs på onsdagseftermiddagen- och kvällen. Ambitionen är att det inte ska märkas överhuvudtaget, men det finns ändå en risk för kortare avbrott eller att samtal bryts. I så fall ombeds man att ringa igen.
– Vi gör bytet när vi har så lite telefoni i gång som möjligt. Det kan bli mindre störningar resten av veckan, säger Stefan Hellström.
Att byta system innebär att kommunen får nya och bättre funktioner i telefonihanteringen.
– Till en början sjösätter vi inte så mycket nytt, men möjligheten finns att koppla på nya funktioner senare. Ett exempel är förbättrade kösystem när man ringer. Det är fortfarande många som använder telefon för att komma i kontakt med oss, säger Stefan Hellström.