På torsdagen kom åtalet i det uppmärksammade mordfallet i Uppsala, som anges som startskottet för gängkrig och flera våldshandlingar mellan gängledaren Ismail Abdo, vars mamma sköts till döds i Uppsala, och Rawa Majid, som brukar kallas "Kurdiske räven".
När åtalet släpptes blev namnen på de misstänkta offentliga uppgifter. Det gör att polisen nu fruktar hämndaktioner mellan de olika grupperingarna.
– Vi kan inte vara naiva. Vi ser risk för hämndaktioner. Bedömningar har gjorts och vi har satt in åtgärder, men vilka kan jag inte gå in på, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsala-polisen till Aftonbladet.
Polisen bevakar nu adresser på flera håll i landet.
– Vi kan inte skydda alla anhöriga. Det är så otroligt många människor. Vi har specifika orter som vi tittar extra mycket på, säger Pallinder till Aftonbladet.
En 15-årig pojke och en 21-årig man, båda med koppling till Katrineholm, misstänks för inblandning i mordet. Den yngre misstänks för att tillsammans med en 20-åring ha avlossat det dödande skottet mot mamman och 21-åringen misstänks för stämpling till grovt vapenbrott.
Bevakar polisen några adresser i Katrineholm, efter att åtalet nu släppts och namnen blivit offentliga?
– Jag kan på rak arm säga att vi inte kommenterar vad vi gör för att skydda människor som är utsatta för hot. Det finns verksamheter inom polisen som är specialiserad på att skydda personer. Lokala polisen kan komplettera, men exakt vad vi gör kommer jag inte att kommentera, det är känsligt just för att skyddet ska fungera, säger polisinspektör Johnny Onbiner vid polisen i Katrineholm.
Finns det hot mot någon, kanske anhörig, i Katrineholm?
– Jag väljer att inte kommentera det. De frågorna besvaras egentligen bäst av dem som utreder det här.
Hur är risken för skjutningar i Katrineholm med anledning av detta?
– Vi har ingen konkret anledning att tro att något skulle ske just nu. Men det finns absolut risk att den här konflikten som finns skulle kunna drabba oss på något sätt. Vi vet inte om och när någon ska skjutas. Men det gör vi inte i andra brottsfall heller. Uppstår konflikter kan det inträffa våldsamma händelser var som helst, när de som har konflikten träffar på varandra. Just nu är det kanske lite värre än det brukar vara i samhället.
Hade ni ögonen på 15-åringen, när han bodde i Katrineholm? Han dömdes för två fall av ringa narkotikabrott, som skett när han bodde här.
– Jag kan inte svara på om vi hade ögonen på honom. Det kan uppkomma misstanke när som helst. Att någon misstänks för narkotikabrott betyder inte per automatik att man befinner sig i grov kriminalitet, säger Johnny Onbiner.
Tidningen har varit på plats vid adresser med kopplingar till anhöriga till 15-åringen och 21-åringen i Katrineholms kommun. Där fanns på torsdagseftermiddagen ingen synlig polisiär aktivitet.