Det var under den tidiga måndagskvällen som branden i industrifastigheten i Värmbol startade. På området, som ligger intill Dalvägen, finns flera sammanhängande och fristående byggnader, som samtliga ägs av Kiab. Det var huvudbyggnaden som började brinna.
Tiotals meter från huvudbyggnaden ligger Duveholmssjön. Att det ligger en sjö i närheten av en stor brand, där bland annat miljöfarliga batterier fattade eld, skapade full aktivitet på kommunens miljöavdelning redan under kvällen.
– Personal åkte till platsen och skapade sig en bild av läget, samtidigt som vi resonerade med räddningstjänsten om vilka risker som fanns. Vi pratade bland annat om hur mycket släckvatten som ska användas, säger Eva Frykman, miljöchef i Katrineholms kommun.
Enligt henne handlar det om att minska risken för miljöskador i naturen, både initialt och när branden är släckt.
– Det är alltid räddningstjänsten som ansvarar för en akut situation, men vi bollar med dem och lämnar våra synpunkter. I ett senare skede, när branden är släckt, tittar vi på hur sanering av marken kan gå till för att förhindra skador på miljön, säger Eva Frykman.
Miljöchefen konstaterar att det finns en uppenbar risk att släckvatten, som kontaminerats med miljöfarliga tungmetaller, har runnit ut i Duveholmssjön i samband med släckningsarbetet. Hur mycket som har nått sjön är oklart.
– Eftersom byggnaden som har brunnit delvis innehåller en sorteringsanläggning, finns det tungmetaller som riskerar att hamna i miljön. Jag vet inte hur mycket vatten räddningstjänsten har använt. Samtidigt har en del av vattnet förångats och gått upp i luften. Vid spöregn hade det varit en större risk att stora mängder släckvatten nått sjön, så vi är väldigt tacksamma för att det inte regnade.
Det tas regelbundet badvattenprover från Duveholmssjön, men dessa prover visar bara om det finns mikroorganismer i vattnet.
– Det kommer inte att vara någon påverkan på badvattenkvaliteten, så till de som funderar på att bada är det ingen fara. Sedan kan jag i dagsläget inte svara på om vi ska ta andra prover på vattnet med tanke på branden. Jag har mycket svårt att tro att giftigt släckvatten skulle påverka fisken i sjön, men vi får titta närmare på det när vi vet omfattningen, säger Eva Frykman.