Ett kostpolitiskt program plockades fram av kommunen första gången 2009. Där kollar man över kosten mellan allt från förskolan till äldreomsorgen. Det första som är nytt den här gången är att ett namnbyte ägt rum. Det som tidigare haft namnet "måltidspolitiska programmet", heter numera någonting annat.
– Vi kallar det nu för det kostpolitiska programmet. Detta för att det inte bara ska handla om kosten som hamnar på tallriken utan det handlar om hela upplevelsen och måltidsmiljön, säger Anneli Hedberg, ordförande för service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun.
Hur ser vändan ut nu för det förslag som plockats fram?
– Vi har haft ett förslag i service- och tekniknämnden i våras och under sommaren har det varit ute på remiss till övriga nämnder. Sedan har vi fått in svar på denna och nu ska det vidare till kommunstyrelsen och till kommunfullmäktige. Det kommer att börja gälla från första januari 2016 till 2019.
Någonting annat som är nytt i detta förslag är siffrorna för den ekologiska och närproducerade maten. Camilla Wiström, som är avdelningschef för service- och teknikförvaltningen, berättar mer.
– Förslaget är att vi ska försöka höja procenten på bägge. I dag har vi ett mål på 30 procent ekologiskt och sex procent närproducerat. Förslaget är att vi under denna mandatperiod ska ha nått 40 procent ekologiskt och 15 procent närproducerat.
Vilken kvalité tycker du att maten håller som det bjuds på mellan allt från förskola till äldreomsorg i kommunen?
– Bra kvalitet. Du får först ta del av en salladsbuffé och sedan har du alltid minst två huvudrätter att välja på. Detta kompletteras sedan förstås med vegetariska alternativ, säger Camilla Wiström.