Konstgräsplanen på Backavallen togs i bruk 2008. Då valde kommunen det svarta granulatet SBR-gummi. Senare uppmärksammade Kuriren att det svarta gummit, som kommer från däckrester, kunde vara miljöfarligt och även cancerframkallande.
– Det var dels av ekonomiska skäl, dels för att det gummit tar vara bättre på värmen när konstgräset värms upp, sa Ulf Jangentorp, dåvarande chef för Sportcentrum, till tidningen i september 2012, om varför man valde den aktuella sorten.
År 2018 lades en ny konstgräsplan på samma plats. Då valdes ett granulat som också är tillverkat av återvunna bildäck, men som inte innehåller de skadliga HA-oljorna. Granulatet är fortfarande miljöfarligt.
Runt konstgräsplanen finns asfaltsytor, där gummiresterna som fotbollsspelarna får med sig ska hamna. Det sopas sedan ner i så kallade granulatfällor. Det finns också en låg träsarg, som ska motverka att granulatet tar sig utanför konstgräsområdet.
Trots det ligger stora mängder granulat i naturen. Kuriren har bland annat hittat däckrester vid elljusspåret.
– Det har jag inte sett förut. Jag har kontor i Duveholmshallen och brukar inte gå förbi där. Vi har inte haft något bra ställe att samla granulatet på. Jag är ingen expert, men vi håller på att ta fram en lösning, säger Oskar Holmberg Brorsson, enhetschef vid Sportcentrum.
Enligt Kemikalieinspektionen finns det inga studier som visar att det är skadligt för hälsan att vistas på konstgräsplaner. Däremot kan granulat innebära ökad förekomst av mikroplaster i naturen, vilket kan skada människors och djurs hälsa på längre sikt. Stora mängder granulat försvinner med regnvatten, och med spelarnas skor och kläder. Hur mycket som når hav, sjöar och vattendrag är oklart.
Hur hamnade granulatet i naturen?
– Antingen har det blåst dit eller så har det flyttats vid snöplogning, säger Oskar Holmberg Brorsson.
Inne på Backavallens område lagras granulat i högar intill konstgräsplanen.
– Även om det inte är den miljöfarligaste sorten som används, är det fortfarande viktigt att vi säkerställer att granulat inte hamnar i naturen eller utanför konstgräsområdet, säger Oskar Holmberg Brorsson.
Tanken är att granulatet ska kunna återanvändas på fotbollsplanen efter att det har tvättats.