Alice utsattes för upprepade kränkningar och våld under flera år på lågstadiet i Katrineholm. En rektor som får reda på att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med skolans verksamhet, är skyldig att anmäla det till huvudmannen, i det här fallet bildningsförvaltningen i Katrineholm.
Men så har inte skett i fallet med Alice. Endast vid ett fåtal tillfällen har det rapporterats vidare till förvaltningen. Tidningen har läst tio incidentrapporter gjorda mellan april 2018 och april 2021. Fyra av dessa finns registrerade i förvaltningens rapporteringssystem. Övriga uppges sitta i en pärm på den aktuella skolans rektorsexpedition, enligt den information flickans mamma har fått. Och mamman menar att det finns betydligt fler fall som borde finnas med bland anmälningarna.
Rektorn för Alice skola vägrar att uttala sig om hanteringen av rapporterna i det specifika fallet, trots att både familjen och skolan är anonymiserade för att inte skada några inblandade. Hen vill inte heller svara på varför det inte skrevs rapporter varje gång flickan blev kränkt eller varför rutan "vet ej" kryssades i på frågan om kränkningar inträffat förut.
Rektorn vill endast ge generella svar på hur rutinerna ser ut när en elev blir utsatt för kränkningar och våld.
– Så fort vi upptäcker någonting pratar vi med de berörda eleverna och beroende på ärendets art, informerar vi föräldrarna. Vi bjuder in föräldrar till samtal tillsammans med barn och de pedagoger som är involverade. Vi försöker också att följa upp, men det beror på ärendets art. Vi vill se att det upphör och gör det inte det, så fortsätter vi våra samtal. Vi vill göra vad vi kan för att de ska upphöra och följer upp hur länge det behövs, säger rektorn.
Hen förklarar att om man inte kommer till rätta med problemen försöker skolan ta hjälp av andra instanser, till exempel kurator, skolpsykolog, eller andra som kan hjälpa de inblandade eleverna. Det skrivs även incidentrapporter.
– Rapportskrivande pågår hela tiden, så fort det inträffar någonting. Rapporterna skickas till bildningsförvaltningen. Är det något som är av komplex art brukar jag ha en dialog med min chef.
Alice föräldrar har bett om att få se alla incidentrapporter om dottern. Det tog lång tid att få ut dem. Först sedan familjen skickade en öppen kopia på begäran till sitt juridiska ombud, började rektorn agera. Efter drygt tre månader fick de alla rapporter. Ett vägledande beslut av Skolinspektionen säger att skolor inte får dröja mer än en månad med att dokumentera incidenter.
Inom vilken tidsram kan man som förälder få ut begärda rapporter om sitt barn?
– I normala fall så fort som möjligt. Det senaste året har dock varit långt från normalt. Under våren hade vi en extremt krävande situation på grund av corona. Det är ingen ursäkt, men en förklaring till den påverkade tidsramen, säger rektorn.
Alice mamma misstänker att flera av rapporterna skrivits i efterhand. Hon konstaterar att flera uppgifter inte stämmer med den muntliga information som skolpersonalen gav i anslutning till händelserna. Hon hävdar dessutom att det helt saknas dokumentation av flera kränkningar.
– Skulle ärendet prövas välkomnar jag det. Har vi brustit ska det självklart rättas till. Men en sådan prövning ska ske enligt gällande praxis i de instanser som är utsedda för det. Då får vi en rättssäker bedömning där ingen part riskerar att lämnas ut, säger rektorn.
Vidare framkommer att rektorn har hört talas om till exempel Gävlemodellen, en forskningsbaserad insats mot mobbning. Men varken den eller andra modeller för att minska kränkningar har använts på Alice skola.
– På skolan har vi såklart en likabehandlingsplan som vi ser över varje år, där vi har rutiner för hur vi ska arbeta mot trakasserier och kränkningar. Vi har också haft ett samarbete med Friends, säger rektorn och fortsätter:
– Även elevrådet har varit delaktig i trygghetsarbetet genom samtal på elevrådsmöten samt via trygghetsvandring på skolans område och i lokalerna. I varje klass har man på olika sätt arbetat med trygghetsskapande övningar och samtal. Vi har arbetat med hög vuxennärvaro på, av eleverna utpekade otrygga platser i skolan, samt diskuterat trygghet och studiero varje vecka i personalgruppen.
Fotnot: Alice är ett fingerat namn och alla övriga inblandade har anonymiserats av hänsyn till henne och hennes familj.