Rektorer ratar det kritiserade betyget

Grundskolornas möjlighet att sätta betyg från årskurs 4 har fått skarp lärarfacklig kritik. Systemet införs nästa läsår – men inte i Katrineholm.

Från nästa läsår öppnas möjligheten till betyg även i årskurserna 4 och 5. Men det är upp till respektive skola om betyg ska sättas.

Från nästa läsår öppnas möjligheten till betyg även i årskurserna 4 och 5. Men det är upp till respektive skola om betyg ska sättas.

Foto: Anders Wiklund/TT

Katrineholm2020-11-09 18:23

Det nya systemet med betygssättning från årskurs 4 ingår i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Ursprungligen var lagändringen tänkt att träda i kraft i somras. Men det satte coronakrisen stopp för.

Tanken med betyg från fyran är att göra det lättare att upptäcka elever i behov av mer stöd, samt att förbättra kommunikationen mellan lärare, elever och föräldrar. 

Försök pågår sedan 2017 i drygt ett dussin av landets skolor. Från läsåret 2021/2022 utvidgas det till alla skolor – förutsatt att de vill.

Betygssättningen är nämligen frivillig. Hur många skolor som i realiteten kommer att göra den är oklart. 

Förändringen har fått skarp kritik. Lärarnas riksförbund, LR, har kallat den ”oseriöst”. Kritiken bottnar dels i att införandet av betyg i årskurs sex ännu inte utvärderats, dels i just frivilligheten.

– Vi är inte super-emot betyg, men det måste hanteras med struktur. Risken är att hela idén med betyg förlorar sitt värde när elever på vissa skolor får det och inte andra. Och det kan bli ännu rörigare när en elev byter skola, eller en skola byter rektor.

Det säger LR:s vice ordförande Svante Tideman till förbundets tidskrift Skolvärlden.

Frivilligheten innebär att varje enskild skolrektor ges mandatet att införa betyg från årskurs 4. Enligt förslaget bakom lagändringen, ska dock lärarna få yttra sig innan ett sådant beslut tas. 

De lärare som sätter betyg från fyran, ska då slippa kravet att göra en individuell utvecklingsplan med bland annat skriftligt omdöme om eleven.

– Man vill framställa det som att man lyssnar på lärarna. Men när vi ställer frågan till lärare på mellanstadiet så säger de att de inte är intresserade av att sätta betyg, kommenterar Svante Tideman vidare.

På Katrineholms kommunala mellanstadieskolor är det inte aktuellt att anamma betygssättningen.

– Det finns ingen intention från någon av rektorerna på F–6-skolorna att frivilligt införa betyg i årskurs 4 nästa år, uppger Margaretha Norling, bildningsförvaltningens verksamhetschef för F–6. 

Kunskapsskolan har ännu inte tagit principiell ställning.

– Det är viktigt för oss att lyssna på den forskning som görs på området kring tidiga betyg. Vi har även haft en skola med i försöket med betyg från årskurs 4 och vi har inte utvärderat det fullt ut ännu, säger skolans rektor i Katrineholm, Caroline Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!