Per och Camilla Wennerholm driver Glindrans gård i Björkvik. Deras huvudsakliga inriktning är mjölkproduktion, och de odlar vall som blir föda till korna.
Andra skörden gick också bra, och tredje återstår att se.
– Det vore ju bra med lite regn. Men jag förstår inte varför man ska klaga i förskott, säger han.
Vall, gräs och betesmarker är det som borde ta stryk av en het sommar med lite nederbörd. Per Wennerholm säger själv att vem som helst kan se hur skörden blir bara genom att titta på närmaste gräsmatta. Är den brun, då bådar det inte gott. Men anledningen till den fantastiska första skörden i år är den tidiga våren och milda vintern med tjälen som snabbt gick ur jorden.
Per Wennerholm vill betona att skörderesultatet är väldigt lokalt precis som vädret också kan vara.
– För vår del har det varit bra. Vi ligger ungefär en vecka före den normala kalendern, och skördade första vallskörden den 24 maj.
Det är viktigt att ta vallen vid rätt tidpunkt. Vallprognoser görs genom att det klipps vid fälten och skickas in till ett laboratorium. Den lokala teststationen ligger i Floda. Resultatet presenteras sedan på nätet, och kan vara till stor hjälp.
– Sedan har man ju alltid sin erfarenhetsbank, säger Per Wennerholm.
På Glindrans gård använder man plansilo som förvaring av vallen. Denna metod kräver att allt skördas i ett svep, och arbetet får inte bli avbrutet av nederbörd. Även om livet som bonde innebär att ständigt vara ödmjuk inför väder och vind, så är det under denna känsliga period extra viktigt för Per Wennerholm att hålla sig ajour med vädret.
– Under skördetid är jag en riktig vädernörd, och kollar vädersajter flera gånger om dagen. Sen släpper jag det, man måste leva också, säger han.
Skördearbetet pågår vanligtvis under fem intensiva dagar. Två arbetslag om fem personer i varje arbetar i långa skift. När vallen är skördad är det bara att hälla på gödsel och gödning och invänta nästa skördeperiod, cirka sex veckor senare.
På Glindrans gård är planen att det som odlades 2013 ska räcka till september 2014 och så vidare. Hur det blir med årets tredje skörd återstår att se. Den har precis börjat växa, och kommer det inget regn framöver kommer det att påverka grödans utveckling. Men Per Wennerholm är som sagt inte särskilt orolig.
– Ser man över enskilda år kan det skifta, men vanligtvis är den första skörden den viktigaste, säger Per Wennerholm.