Rekordsiffror för äldres nattfasta

Mer än hälften av brukarna i kommunens äldreomsorg har nu en nattfasta kortare än elva timmar. Det är det bästa resultatet sedan målet sattes för tre år sedan.

Andelen brukare som når målet för nattfasta är det högsta sedan mätningarna började.

Andelen brukare som når målet för nattfasta är det högsta sedan mätningarna började.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Katrineholm2019-08-28 09:02

Det framgår av vård- och omsorgsförvaltningens vårmätning. Den gjordes en natt med 270 brukare som inte frivilligt valt att vara utan mat och dryck i mer än elva timmar.

Kommunens mål ligger i linje med Socialstyrelsens rekommendation för maximal tid mellan kvällens sista måltid och morgondagens första. Att inte få i sig tillräckligt med energi och näring under lång tid kan orsaka undernäring, med försämrat immunförsvar, förtvinade muskler och depression som konsekvens.

Elvatimmars-målet infördes 2016. Arbetet för att uppnå det har sedan dess mätts både vår och höst.

Hösten 2018 hade 44 procent av de äldre på kommunens omsorgsboenden en nattfasta kortare än elva timmar. Vårens mätning sätter dock ett nytt rekord: 53 procent.

Enligt en rapport om mätningen var medelvärdet tio timmar och 44 minuter. I fjol höstas låg det på elva timmar och 15 minuter.

Då noterades en kraftig andel kvinnor med alltför lång nattfasta: 67 procent. Någon sådan tendens syns inte i vårens mätning. Enligt förvaltningen förklaras den höga siffran i höstas sannolikt av ett relativt lågt antal deltagare i mätningen. I vårens mätning låg 39 procent av kvinnorna över målet.

Nattfastetiderna skiljer sig åt mellan olika boenden. Längst uppmätta tid är 15,30 timmar, den kortaste 2,10 timmar. I mätningen ligger Yngaregården, Furuliden, Vallgården och Lövåsgården längst från målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om