Med pandemin i åtanke vill kommunen inte skapa för stor folksamling runt händelsen.
– Det är mer av en symbolisk handling att hissa flaggan för att uppmärksamma det hela. Vi började göra det 2015 samtidigt som vi hade en stor HBTQ-satsning genom att utbilda samtliga anställda i kommunen, säger Geza Simon, pressansvarig på Katrineholms kommun.
Den som vill ta del av hissandet kan besöka kommunens social medier, där hissandet har filmats och delats. Genom att hissa regnbågsflaggan vill kommunen manifestera för HBTQ-personers rättigheter.
Utanför flagghissningen utbildar kommunen all personal för att förmedla värdegrund till medborgarna.
– Framför allt har vi utbildningar för de som har mycket kontakt med medborgare som inom skolans värld, badhus och andra verksamheter inom kommunen, säger Geza Simon.
Även på polisstationen i Katrineholm vajar sedan några dagar tillbaka regnbågsflaggan.
– Många pridefestivaler har blivit inställda i år, men vi vill ändå hissa flaggan. Den är en symbol för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Det är värderingar som också genomsyrar polisens arbete, säger Oscar Nissfolk, polisinspektör i Katrineholm.
Katrineholms pridefestival är en av många festivaler som ställts in i år, på grund av coronapandemin. Den återkommer i stället i maj nästa år. Stockholms pridefestival sänds i dessa dagar som ett strömmat evenemang på festivalens webbplats.