Regeringen fattade på torsdagen beslut om att myndighetens ledningsfunktion och säte ska flyttas från Katrineholm till Solna i Stockholm, där beredskapsfunktionerna är placerade. Övriga delar av verksamheten och medarbetarna vid kontoret i Katrineholm, cirka 50 stycken, kommer att vara kvar på orten.
I och med planerna på att bygga ny kärnkraft kommer Strålsäkerhetsmyndigheten behöva omfattas av striktare säkerhetstänk än vad man har i dag. Regeringens uppfattning är att Solnakontoret har den säkerhetsstatus som krävs. Att bygga om lokalerna i Katrineholm för att passa de nya säkerhetskraven skulle bli dyrt, skriver regeringen.
– Det allvarliga omvärldsläget ställer nya krav på en rad myndigheter, däribland Strålsäkerhetsmyndigheten. Myndigheten behöver bättre fysiska förutsättningar att kunna bedriva säkerhetskänslig verksamhet på ett säkert sätt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till beslutet.
Tidigare i våras skickade Nina Cromnier, dåvarande generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten, en hemställan till regeringskansliet i slutet av mars där hon ville flytta Strålsäkerhetsmyndighetens ledningsfunktioner från Katrineholm till Stockholm. Det var så frågan kom upp på bordet. Förslaget möttes av mycket kritik, bland annat från Socialdemokraten Fredrik Olovsson, riksdagsledamot från Katrineholm.
Den 17 maj meddelande regeringen att Nina Cromnier ska sluta sin tjänst som generaldirektör för myndigheten. Anledningen var att regeringen ville signalera en nystart i arbetet för ny kärnkraft. Sedan dess har rekryteringsprocessen för en ny generaldirektör pågått.
När tidningen ringer Fredrik Olovsson (S) är det en besviken riksdagsledamot som svarar.
– Jag tycker det är svagt av regeringen att inte stå upp för placeringen. Det är anmärkningsvärt. Vi har precis haft en riksrevisionsrapport som visar att det är framgångsrikt både för myndigheter och den regionala utvecklingen att inte centralisera alla myndighetsfunktioner. Rekommendation är att göra mer men regeringen gör mindre, säger han.
Regeringens argument är att det handlar om säkerheten. Är inte det bra?
– Man letar efter de argument man kan ha. Det är klart det finns en motsatt bild också. Huvudstaden är alltid mer hotad i ett svårt säkerhetspolitiskt läge. Det handlar om hur man vill att myndighetssverige ska se ut och då tycker jag att man går åt fel håll, säger Olovsson.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) kommenterar beskedet i ett mejl till tidningen.
– Detta är förstås illa för Katrineholm och riskerar att personalstyrkan minskar på plats här. Detta beslut är bedrövligt, sett till allt arbete som många personer genomförde i processen med att få myndigheten till Katrineholm, skriver han.