Rashids lust att måla slår an en sträng i musiksalen

Han är ett känt ansikte med hyllat engagemang för Nyhemsområdets barn och unga. Nu kan skolans elever och personal lära känna också konstnären Baktiar Rashid.

Nyhemsskolans musiksal har blivit utställningsplats för konst som Baktiar Rashid skapat i Triangelgården.

Nyhemsskolans musiksal har blivit utställningsplats för konst som Baktiar Rashid skapat i Triangelgården.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2021-04-25 10:06

Fast ”konstnär” är inget epitet han framhåller, direkt.

– Jag är en sportkille! Eller sportman, kanske. Sportgubbe! Sport är en stor del av mitt liv och har upptagit mycket tid, säger Baktiar Rashid, 65.

Han har alltid velat skapa med pensel, krita och pennspets. Men på grund av idrotten, ungdomsarbetet och hans envetna engagemang för barns välmående, har skaparlusten fått stå tillbaka. Först under senare år han hittat tid till att släppa den fri.

Nu visar han stolt upp några av sina alster på en högst passande plats: i Nyhemsskolan. Där har Baktiar och musikläraren Ulrika Wicksell förvandlat en tom vägg i musiksalen till ett konstgalleri. 

undefined
Musikläraren Ulrika Wicksells personliga favorit är målningen med det böljande gröna odlingslandskapet.

Tavlorna har Baktiar målat med akryl eller tecknat med blyerts. De har väckt både intresse och fascination bland eleverna.

– Det är inte så många av dem som har varit på en konstutställning. De står länge och tittar och pratar om hur Baktiar kan ha gjort tavlorna. Och jag kan väva in elevernas känslor för hans konst i min undervisning, säger läraren.

Baktiar Rashid är välkänd i stan. I mer än 20 år har han arbetat som fritidsledare i Triangelgården. Han har lagt mycket tid och kraft på barn och unga. De är, säger han, hans ”bästa kompisar”,

Han är också tränare i friidrott och volleyboll och hjälper till i Nyhems idrottsundervisning. I skolan är han allmänt känd som ”Rashid”.

undefined
Konsten på väggen väcker känslor bland eleverna som musikläraren Ulrika Wicksell kan använda i undervisningen.

Det var i ett samtal med Ulrika Wicksell som han berättade att han målar. Han visade en bild på en tavla.

– Jag smällde av, beskriver hon.

Baktiars måleri tog fart i samband med flyktingkrisen 2015. Han blev väldigt tagen av pressbilden på den drunknade syriska pojken Alan. Han målade sin egen version av den, och fick många uppskattande tillrop.

– I verkligheten var Medelhavet lugnt när bilden togs. Men jag målade ett katastrofhav.

Det är så han jobbar: inspireras av en bild eller ett konstverk, lånar element därifrån och skapar något eget. Färgsprakande, ofta dramatiska, landskap är hans favoritmotiv.

Tidigare har Baktiars konst kunnat ses i Ängeln – tillsammans med tavlor skapade av barn på Triangelgården. Det är där Baktiar målar, ofta inför nyfiken publik. Barnen inspireras ibland till att själva plocka upp en pensel.

– Det är roligt om det jag målar får andra att känna något inom sig. Om sedan någon vill prova att måla själv blir jag jätteglad. Inget är svårt här i livet om man bara har viljan.

undefined
Baktiar Rashids personliga favorit är också hans senaste tavla, denna miniatyr med solnedgång i grönt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!