Rasar mot tyst manifestation: "Jag är förbannad"

Katrineholms-veckan ska vara fri från politik, det har man kommit överens om med partierna. Den tysta manifestationen som ska hållas under invigningen bryter mot den överenskommelsen, menar Mats Fredriksson som är ansvarig för Katrineholms-veckan.

Mats Fredriksson tycker inte att manifestationen hör hemma på Katrineholms-veckan.

Mats Fredriksson tycker inte att manifestationen hör hemma på Katrineholms-veckan.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2019-08-01 16:55

– Jag är förbannad! De kommer oinbjudna till en fest och så gör man inte, säger Mats Fredriksson.

Han berättar att det länge har funnits ett tyst avtal mellan parterna och Katrineholms-veckan om att tillställningen ska hållas opolitisk för att kunna erbjuda en vecka av glädje och fest.

Under onsdagen skrev Kuriren om den tysta manifestation som kommer hållas av en partipolitiskt obunden grupp under Göran Dahlströms (S) invigningstal. Manifestationen är politisk och hör inte hemma på Katrineholms-veckan, menar Mats Fredriksson.

– De manifesterar för en högst politisk fråga, även om de inte är partipolitiskt bundna. Det finns personer i gruppen som är väl medvetna om överenskommelsen, fortsätter han.

Victoria Barrsäter är med och arrangerar manifestationen, men också aktiv inom Centerpartiet.

– Jag ser faktiskt inte vad problemet är, särskilt med tanke på att Göran Dahlström, som är politiker, håller tal.[...] Det kommer vara en tyst manifestation som inte stör någon och vi kommer vara där som medmänniskor, inte politiker, förklarar hon.

– Hade vi varit ett land hade kungen hållit tal, hade vi haft en borgmästare hade han talat. Det är hedrande att Dahlström vill inviga veckan, tycker Mats Fredriksson och fortsätter.

– Vi blir indragna i något som vi inte vill ha med att göra. Säger vi att de inte får vara här, vilket de inte får, så blir det ett ställningstagande. Skulle vi säga att de fick, ja, då skulle det också vara ett ställningstagande.[...] De har kidnappat vår vecka.

Förra året gjordes ett undantag inför valet. Då fick partierna en programpunkt där de kunde delta, men den avsatta tiden respekterades inte, berättar Mats Fredriksson. I år skulle veckan återigen hållas fri från politik, det tydliggjordes i ett dokument som skickats ut till alla politiska partier.

Det finns i dagsläget inga planer på att ställa in manifestationen.

– Jag tycker att de är ute på farlig mark om vi ska hindras från att manifestera våra åsikter som privatpersoner. Det handlar om demokrati, menar Victoria Barrsäter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om