Viadidakts förvaltning ska slås ihop med bildningsförvaltningen. Det bekräftade kommundirektör, Sari Eriksson, för några dagar sedan.
Det hela grundar sig i att avtalet med Vingåkers kommun har sagts upp och att verksamheten i gemensam form mellan de två kommunerna ska upphöra senast den 31 december 2024. En ny Viadidaktnämnd ska också inrättas.
Beskedet om en sammanslagning av de två förvaltningarna togs inte emot väl av Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm. Han hänvisar till det politiska beslut som fattades av kommunfullmäktige i maj. I protokollet framgår följande:
"Kommunstyrelsen får i uppdrag att förbereda för ny nämndorganisation, i enlighet med förslag ett i redovisad rapport".
Inför förändringen av Viadidakt tog en konsult fram flera förslag på hur verksamheten ska organiseras i framtiden. I det första förslaget, som också var det kommunfullmäktige fattade beslut om att driva igenom, framkom att den nya nämnden ska ha en egen förvaltning.
"Låt den nya nämnden analogt med de flesta andra nämnder i kommunen ha en egen förvaltning", står det i konsultrapporten.
Det är alltså detta som gör Tony Rosendahl upprörd, att det först har fattats ett politiskt beslut på vissa grunder, medan kommundirektören i nästa skede väljer att köra över det beslut som politiken har tagit ställning till.
– Jag blev förvånad när jag fick läsa om den här sammanslagningen i tidningen, att kommundirektören själv ska slå ihop två förvaltningar, vilket hon inte kan göra. Är det på det sättet ska det fattas ett politiskt beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Vad tänker du om det som har hänt?
– Jag tycker att det är ett oskick att man använder kommunstyrelsen och kommunfullmäktige enbart som transportsträckor och sedan fattar beslut någon annanstans. Jag har svårt att tro att Sari Eriksson har fattat beslut på eget bevåg utan att ha fått klartecken från majoriteten. Det är inte första gången man gör på det här sättet. Det här sätter de demokratiska processerna ur spel, säger Rosendahl.
Även Björn Wahlund, gruppledare för Liberalerna, ser rött.
– I beslutet från kommunfullmäktige står det att majoriteten anser att det finns ett värde av att behålla nuvarande organisationsform. Är det här verkligen att behålla nuvarande organisation? Allvarligt talat är jag oerhört förvånad över beslutsordningen, säger Wahlund.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, håller inte med om att något fel har begåtts.
– Det vi politiskt har beslutat är att ha en egen nämndorganisation. Hur förvaltningsorganisationen ska se ut ligger på kommundirektörens ansvar. Formellt sett kan jag inte se att det har begåtts något fel, säger Söderberg.
Sari Eriksson själv är trygg med det beslut som hon har fattat och använder samordningsvinster som ett argument.
– Det står också i konsultrapporten att stödresurser kan samordnas med andra förvaltningar. Vi kan bland annat hitta samordning mellan gymnasiet och komvux i en gemensam förvaltning och där behöver vi samordna verksamheterna mer än vad vi gör i dag.
Blir det inte ett för stort ansvar för bildningsförvaltningen att hantera?
– Det tror jag inte. Det finns mycket kompetens på båda förvaltningarna, säger Sari Eriksson.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, har svårt att se att kommundirektören har gjort något fel.
– Det är fullmäktige som beslutar om organisation, men sedan kan man delegera till kommundirektören att den personen får hantera frågan. Jag vet inte om det finns ett rätt eller fel, men det är inte ovanligt att man låter kommundirektören sköta frågan. Så länge majoriteten låter henne hållas så har hon inte gjort något fel, säger Olle Lundin.