Färre döda djur på vägarna i fjol

Viltolyckorna minskade under fjolåret. Jämfört med 2019 har exempelvis vildsvinsolyckorna minskat till en dryg tredjedel. Minskad viltstam och fler som hemarbetar kan vara förklaringen.

Jan Olevall är Sörmlandspolisens representant i Nationella viltolycksrådet.

Jan Olevall är Sörmlandspolisens representant i Nationella viltolycksrådet.

Foto: Tobias Johannesson

Katrineholm2023-01-25 16:06

Under 2022 skedde 431 viltolyckor i Katrineholms kommun. Det är nästan 1,2 olyckor per dag, men det är ändå 72 färre olyckor jämfört med 2021. 2020 skedde 480 viltolyckor i Sörmland och 2019 skedde 594. 2022 års siffror är alltså lägre än på flera år. 

undefined
Vildsvinsolyckorna har minskat ordentligt, från 130 år 2019 till 46 under 2022.

2019 skedde 130 vildsvinsolyckor på de sörmländska vägarna, 2022 skedde drygt en tredjedel; 46 stycken. 

– Vildsvinen står för den stora minskningen. Stammen har gått ned i hela Sörmland, säger polisen Jan Olevall, Sörmlands representant i Nationella viltolycksrådet. 

Även annat bidrar till minskningen. Som hemarbetet, som ökat både under och efter pandemin. Med fler hemjobbare minskar biltrafiken – och olyckorna. 

undefined
Rådjur söker sig gärna till bebyggelse och råkar därmed ofta illa ut i trafiken.

Det djurslag som är absolut mest utsatt på vägarna i Katrineholm är rådjuret. Mer än hälften av viltolyckorna 2022, 254 stycken, är rådjur. Dovvilt kommer på andra plats med 96 olyckor, sedan de nämnda 46 vildsvinen, 19 älgar, 13 kronhjortar och en utter. Två djur som blivit påkörda hör till kategorin "övriga djur" i Nationella viltolycksrådets statistik. 

– Det finns mycket dovhjort. Sörmland är ett av länen med mest dovhjort. Rådjursolyckorna är ofta nära tätorterna, Katrineholm, Eskilstuna, Nyköping. Rådjuren vill leva tätortsnära, i trädgårdar, säger Jan Olevall. 

undefined
En utter - inte den på bilden - blev påkörd på riksväg 55 vid Sköldinge.

Den i särklass mest drabbade vägsträckan är riksväg 55, där 88 olyckor skett under fjolåret. På 55:an är det främst rådjur och dovhjort som blivit påkörda, men också enstaka älgar, vildsvin och kronhjortar. Olyckan med uttern i höstas skedde i närheten av Sköldinge. På 56:an har 72 viltolyckor skett, på 52:an 39 stycken. 

Om 55:an behöver göras säkrare, kanske med viltstängsel, har Jan Olevall svårt att svara på. Frågan ägs av Trafikverket. 

– Klart att vi poliser tänker också, men vi har inte möjlighet att bygga viltstängsel och bygga om vägar. Viltstängsel är inte alltid det bästa heller, de tar slut någonstans och de hindrar djurens vandringar. Kommer djuren innanför stängslet är det farligt. Ett sätt är ju att minska viltstammarna. Det vill inte alla, det beror på vem man pratar med. 

Enklast är kanske att bilisterna förändrar sitt beteende. 

– Sänker man farten och är uppmärksam går olyckorna ner. Djuren rör sig i gryning och skymning. När den tiden sammanfaller med pendlingstrafiken ökar olyckorna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!