Sju av tio barn och ungdomar mellan 6 och 17 år får vecko- eller månadspeng. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Nordea.
Alexander Flygare är rådgivare på Sörmlands sparbank. Han tycker att det är självklart att barn och ungdomar ska ha vecko- eller månadspeng.
– Vill man att barnet ska lära sig att ta kloka beslut kring sin ekonomi i framtiden behöver de få möjlighet att navigera själva och få en relation till pengar.
Alexander Flygare tror att varje förälder själv är bäst på att avgöra när barnet är redo för veckopeng.
– Alla barn är olika, men när barnet är sju år tycker jag att man ska börja fundera på det här.
– Det är lättare att förhålla sig till pengar under en kortare tidsram, alltså en vecka. Nästa steg är månadspeng, när man känner att veckopengen fungerar ganska bra. Det är svårare att göra en plan som räcker hela månaden.
Först i tioårsåldern tycker han att man kan börja fundera på att gå över till månadspeng.
– Låt barnen utvecklas med tiden. När du som förälder känner att "nu tror jag att det är läge att gå upp en nivå", då går man över till månadspeng.
Alexander Flygare menar också att det är viktigt att barn och föräldrar tillsammans bestämmer vad pengarna ska räcka till.
– Kom överens om något som är rimligt. Till exempel "Du får veckopeng och den ska räcka till godis". Det är en början.
– Privatekonomi handlar om självförtroende. Om du har ett sparmål, någonting som du vill göra med din ekonomi, och så klarar du det, då får du positiva känslor. Det tenderar att leda till fler positiva saker. Barn fungerar på samma sätt.
Alexander Flygare tycker personligen att man samtidigt som man ger barnet vecko- eller månadspeng kan kräva något tillbaka av barnet.
– Överenskommelsen kan bygga på att man städar sitt rum. Det kan vara jätteenkla grejer men det är viktigt att det finns någonting att hänga upp det på. Så funkar ju livet. Man gör ett jobb och får lön.
Han uppmanar också föräldrar att låta barnen göra misstag.
– Barnet kommer att vilja köpa något som du som förälder inte står bakom. Jag tycker att det är något man måste tillåta barnet att göra. Gå till dig själv. Har du någon gång gjort ett misstag i din privatekonomi som du tagit lärdom av? Det har alla gjort.
Någon gång under ungdomen är det också viktigt att lära sig att lägga undan pengar till oförutsedda händelser,
– Försök att få in det perspektivet, men tänk inte belopp. Det viktiga är inte att barnet sparar pengar så att det blir en stor summa. Det handlar om att lära sig förhålla sig till sparandet. Att det är en grej som man gör, precis som man borstar tänderna.
– Jag tycker att man som förälder ska ge pengar till sitt barn och låta barnet fullt ut äga makten över dem. Men sedan tycker jag ju att vi ska spara till våra barn. Barnet behöver inte känna till det.
Nästa nivå kan vara att involvera barnet i hushållet ekonomi. Exempelvis genom att låta dem vara med och planera en semesterresa, föreslår Alexander Flygare.
– Låt dem vara med och göra val och förklara de ekonomiska konsekvenserna.Ta en diskussion runt middagsbordet. Är det viktigt att bo bra? Då kostar det också lite mer. Vad kan vi göra hemma som gör att vi kan spara pengar för att kunna bo på det sättet. En resa kan vara ett sätt att låta barnen vara med och lära sig att förstå vad ett sparmål är.