VSR-chefen nöjd med nytt varningssystem efter Malik

Räddningtjänst, elbolag och Trafikverket hade fullt upp i helgen, när ovädret Malik ställt till det, men det nya systemet för vädervarningar från SMHI får beröm.

Malik skapade problem med träd över vägar och elledningar. Vägen mellan Högsjö och Regna fick spärras av, sedan både träd och ledningar fallit i stormen, berättar Mattias Gårdholt från räddningtjänsten.

Malik skapade problem med träd över vägar och elledningar. Vägen mellan Högsjö och Regna fick spärras av, sedan både träd och ledningar fallit i stormen, berättar Mattias Gårdholt från räddningtjänsten.

Foto: Johan Nilsson, TT, Stina Järperud, Tekniska verken, VSR

Katrineholm2022-02-01 17:02

Stormen Malik drog in över Sörmland och svepte med sig träd och elledningar som i flera fall la sig över vägarna. Från 21-tiden på lördagen till 06-tiden på måndagsmorgonen fick RTÖG 42 larm, relaterade till blåsten. Mest handlade det om träd över vägar, men också lösa takplåtar, lösa föremål och "lös stor skylt".

Mattias Gårdholt är förbundschef hos Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, med brandstationen i Katrineholm som bas. Han var också vakthavande räddningschef för alla 14 kommuner som ingår i Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG. 

– Jag hade att göra, absolut, säger han. 

Redan på torsdagen började varningarna om Malik komma. Mattias Gårdholt fick ett 20-tal aviseringar om att hårt väder var på gång, och han är glad åt det nya vädervarningssystemet, med färgmarkörer istället för siffror. Syftet med färgvarningarna är att de ska vara bättre regionalt anpassade. 

– Tio centimeter snö på Södermalm slår kanske hårdare än tio centimeter i Luleå. Förut, med det gamla systemet, var tio centimeter snö alltid "klass 1", oavsett var i landet den föll, säger han. 

Eftersom räddningstjänsten var förvarnad sattes mer personal in på ledningscentralen i Linköping, där larmen hamnar. 

– Vid 20-tiden på lördagen började det blåsa, men jag tycker inte det var så farligt då. Det var värre framåt natten och morgonen på söndagen. Den största insats vi gjorde var att vi stängde av vägen mellan Högsjö och Regna. Fyra eller fem träd hade fallit, men vi stängde av på grund av en elledning som vi inte vågade röra själva. 

undefined
Vägen mellan Högsjö och Regna stängdes av, sedan både träd och ledningar fallit över den.

Många av de larm som VSR förr om åren skulle ha tagit hand om själva, läggs nu på Trafikverket, som ansvarar för många vägar, elbolagen, och kommunerna, om det rör deras vägar, berättar Mattias Gårdholt. 

– Våra entreprenörer har varit ute och sågat träd, men vi har mer eller mindre bara öppnat vägarna, städningen i vägområdena återstår. Det är inte samma panik med det, men det ska inte ligga träd i vägområdet, så det måste göras, säger Peter Miinalainen, projektledare för drift och underhåll i delar av Sörmland hos Trafikverket. 

undefined
Stormen Malik ställde till det på många håll.

Januari har varit besvärligt, berättar han, med många fallna träd även före Malik. För dem som sågar upp träden kan arbetet vara riskfyllt. 

– Vi försöker alltid ha två på plats, så att en kan såga och den andra hålla uppsikt och se om något mer träd är på väg att falla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!