Publikmagneter får pris av kommunen

Två grupper får dela på kommunens kulturstipendium i år och får på Kulturnatten ta emot 15 000 kronor var. Båda har genomfört stora kulturevenemang denna sommar, som har lockat mängder av besökare.

Föreningen Kulturevent22 är en av pristagarna. Bilden kommer från sommarens dramatiserade stadsvandring. På bilden ses Pontus Kinnander, Hans Qviström, Ulrika Nilsson och Cissie Norén

Föreningen Kulturevent22 är en av pristagarna. Bilden kommer från sommarens dramatiserade stadsvandring. På bilden ses Pontus Kinnander, Hans Qviström, Ulrika Nilsson och Cissie Norén

Foto: Erica Johansson

Katrineholm2024-10-04 13:57

Nyheten i korthet

  • Kulturföreningen Kulturevent22 och en grupp av åtta fotografer har tilldelats kommunens kulturstipendium med 15 000 kronor till varje grupp.
  • Kulturevent22, som arrangerade populära dramatiserade stadsvandringar i sommar, överväger att använda priset på teknik för bättre ljud vid framtida evenemang.
  • De åtta fotograferna, som hade en framgångsrik fotoutställning under Katrineholmsveckan, planerar att använda deras prispengar till att förstora och rama in bilder för framtida utställningar.

Årets pristagare är dels kulturföreningen Kulturevent22, som i somras höll dramatiserade stadsvandringar inför storpublik, och dels den fristående sammansättningen av åtta fotografer som hade en stor fotoutställning under Katrineholmsveckan.

– Det är verkligen jätteskojigt att vi fått stipendiet. Det känns oerhört roligt att få uppskattning för något som bara var en idé från början, säger Cissie Norén från Kulturevent22. 

Vad den relativt nystartade kulturföreningen ska använda prissumman till är ännu oklart.

– Det har vi inte hunnit fundera på alls, men vi ska på skrivarhelg nu i helgen och då får vi fundera lite på vad vi ska använda pengarna till. Kanske går det till teknik så vi ska höras bättre om det blir stadsvandringar även nästa år, säger Cissie Norén.

För det finns lösa planer på nya vandringar sommaren 2025 om kommunen och publiken vill det. I så fall måste det skrivas nya scener och kanske ska det bli fler föreställningar för att inte publiktrycket ska bli lika hårt som det var i somras.

– Det var helt galet! Vi räknade med att det kanske skulle komma 50 personer, det kom 200 på första föreställningen. Vid den sista slutade vi räkna vid 400. Men vi skulle nog behöva någon form av ljudanläggning nästa gång eftersom det var lite svårt att höra oss, säger Cissie Norén.

Förutom stadsvandringar har Kulturevent22 gjort bland annat barnteater. Den 9 november är det dags igen när "Sonja och skilsmössan" har urpremiär i Katrineholm. Förställningen baseras på Måns Gahrton och Johan Unenges bok med samma namn och har hittills aldrig satts upp som teater. 

– Författarna kommer att vara på plats på premiären och sedan ska vi åka på turné, säger Cissie Norén.

undefined
De åtta fotografer, som i somras ställde ut i Panzardazzet vid Södra skolan, är den andra grupp som får vara med och dela på kulturpriset. På bilden stående från vänster: Per-Arne Rynning och Christer "Fille" Jonsson. Sittande från vänster: Janne Andersson, Kjell Pettersson, Lars-Åke Flodmark och Lasse Johansson. Eino Evald och Tomas Nilsson saknas på bilden.

Lars-Åke Flodmark är en av de åtta fotograferna som får dela på 15 000 kronor.

– Det är jätteroligt och ett erkännande, säger Flodmark. Han berättar att gruppen i lördags hade sin andra vernissage, denna gång på biblioteket. Där ska fotoutställningen hänga ända fram till nyår. Den första utställningen ägde rum i somras, under Katrineholmsveckan, och var mycket välbesökt.

– Vi har bytt ut lite bilder till den här utställningen på biblioteket, säger Lars-Åke Flodmark och berättar att prispengarna kommer väl till pass. Det kostar nämligen en del att göra förstoringar och rama in alla bilderna.

Prisutdelningen kommer att ske på Kulturnatten, den 18 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!