Ibland tar livet med oss på oväntade irrfärder längs dunkla och slingriga vägar där den inre kompassnålen fladdrar som en ostyrig vindflöjel. Så var det för 33-årige Niclas Severinsson, som är född och uppvuxen i Katrineholm och bor i Jönköping sedan tio år tillbaka.
Där arbetade han som ungdomspastor innan han gick vidare till arbete som fritidsledare på en skola. Livet gick i 120 knyck, men 2017 föll plötsligt hela Niclas Severinssons livspussel i bitar.
– Jag hade jobbat och pluggat parallellt under en längre period och det blev långt över 100 procent. En dag kom jag till jobbet och kände direkt att jag måste därifrån. Då fattade jag inte att vad jag drabbats av, berättar Niclas Severinsson.
Föga förstod han då att han hade ett års sjukskrivning och en tuff återhämtning framför sig.
– Ångest ser olika ut från person till person, men jag fick hög puls, svettningar och en ångestklump i magen. Jag satt hemma och vågade inte ens gå utanför dörren. Till slut fick jag kontakt med sjukvården, träffade kurator och psykolog och diagnosticerades med panikångestsyndrom och agorafobi.
En mur av ångest stod mellan honom och det som annars hör till vardagen, som att gå och handla, arbeta och träffa vänner.
– Jag är kristen och min tro gav mig en grundtrygghet i all ensamhet och hopplöshet. Det har varit en väldigt stor hjälp när man mår dåligt psykiskt att se till något större än sig själv.
Tillfrisknandet blev ändå en kamp och snart nog insåg Niclas Severinsson att han behövde hitta något att kunna fokusera på och bygga upp sin nya vardag kring.
– Jag förstod att det där med att bara sitta hemma och må dåligt inte skulle göra mig frisk. Jag har alltid varit en kreativ person och tankarna på att skriva en bok låg nära till hands. Jag har alltid tyckt om deckargenren och började göra research.
Skrivandet blev en gnista av hopp som gav honom ett mål och en mening i tillvaron.
– Jag skrev 1500 till 2000 ord varje dag och redigerade efter hand. Skrivprocessen innebar att jag hade något att se fram emot varje dag. Det gav en enorm tillfredsställelse att låta en liten idé skapa en berättelse som hänger ihop. Jag är väldigt stolt över att jag lyckades följa den röda tråden från början till slut, säger Niclas Severinsson.
Parallellt med författandet tränade han steg för steg på att våga sig ut i omvärlden igen.
– Jag fick mig lära mig att inget kommer gratis när man är sjuk på det här sättet. Jag blev tvungen att gå utanför dörren, utanför trapphuset och långsamt utvidga området jag kände mig trygg i. Första gången jag vågade gå och handla ryckte jag åt mig ett paket mjölk innan jag skyndade hem igen. Det tog ett år innan jag kunde återvända någorlunda till jobbet.
I december 2018 publicerade han i egen regi sin debutdeckare "En eld som brinner".
– När jag var sjuk blev jag nojig och hamnade i ett katastroftänkt. För att slippa bli refuserad bestämde jag mig för att släppa den själv istället för att vända mig till ett förlag.
Niclas Severinssons deckare tar sin början när ett äldre par hittas mördade i sitt hem i Stockholm. Ett till synes enkelt fall som visar sig vara långt mer komplicerat än polisen först trott och vars spår leder till en hemlig organisation som håller på att etablera sig i Sverige. En organisation som använder sig av brutala och hänsynslösa metoder för att sprida sitt budskap.
Nu i december gav förlaget Saga Egmont ut "En eld som brinner" som ljudbok.
– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Vem som helst kan skriva och publicera en bok på egen hand, men att ett förlag vill ge ut den känns väldigt häftigt.
Någon uppföljare ligger inte och väntar på publicering i byrålådan, men på sikt vill Niclas Severinsson skriva fler böcker.
– Jag har funderat på andra genrer än deckare. Jag tycker om att skriva så det är klart att det blir något mer framöver.
Efter orosår har Niclas Severinsson åter fast mark under fötterna och tillvaron fylls av familjeliv med hustru och barn och distansstudier i it och data.
Hur mår du idag?
– Jag mår väldigt mycket bättre, även om det fortfarande finns situationer jag undviker. Jag har fått bra verktyg för hur jag kan göra när ångesten kryper på. Om jag jämför med hur det var när jag knappt kunde gå utanför dörren lever jag ett väldigt välfungerande vardagsliv i dag. Det är jag väldigt tacksam för, säger Niclas Severinsson.