Prova Sörmlands drycker tillsammans med Svensk

Under ciderproducenten Pomologiks gästspel på Fotografens café och bistro i helgen hålls provningar av dryckesexperten Patrik Svensk. Han vill visa att cider kan vara mer än blaskig alkoläsk att dricka i brist på annat.

"Under kvällen kommer vi att diskutera olika tillverkningsmetoder, råvaror och terroir och framför allt, guida besökarna igenom en smak- och doftupplevelse, som kommer att förändra deras syn på både cider och öl för alltid", säger Patrik Svensk, ny vd för ciderproducenten Pomologik.

"Under kvällen kommer vi att diskutera olika tillverkningsmetoder, råvaror och terroir och framför allt, guida besökarna igenom en smak- och doftupplevelse, som kommer att förändra deras syn på både cider och öl för alltid", säger Patrik Svensk, ny vd för ciderproducenten Pomologik.

Foto: Susanne Redebo

Katrineholm2022-10-20 14:30

Oavsett om du är passionerad amatör eller avancerad expert finns det mycket kvar att upptäcka när det handlar om dryckesprovning. Trots att öl bara innehåller fyra olika råvaror och lagrad hantverkscider endast innehåller 100 procent äpple utan artificiella smakämnen, kan det resultera i tusentals varianter med olika smaker och upplevelser.

– Ju mer man letar och undersöker, desto mer kommer man upptäcka! Det är därför en provning sätter både lukt- och smaksinne på prov. Hur man upplever doft, smak och vilket glas man gillar bäst är som alltid en fråga om tycke och smak, säger Patrik Svensk, ny vd för svenska företaget Pomologik.

undefined
Bilden är tagen från Krogpatrullens krogrecension av Fotografens café och bistro i Katrineholm.

Patrik Svensk, som ska leda provningarna i Katrineholm, är en erfaren ölbryggare med över 30 medaljer i bagaget. Bland meriterna är han utbildad öldomare, certifierad cicerone (ölets motsvarigheten till sommelier) och silvermedaljör i World Cup of Beer.

– Det är lättare att dricka öl än att brygga den, speciellt om man hör till dem som vill att det ska smaka riktigt gott. I öltillverkning handlar det om att blanda samman och fermentera fyra ingredienser som alla är lika viktiga för ölets smak; malt, humle, jäst och vatten, säger han och fortsätter:

– Cidertillverkning sker ungefär på samma sätt som högkvalitativ vinproduktion, naturlig jäsning och lagring på ekfat. Det är få som har provat en riktig cider och ännu färre som känner till konsten, som ligger bakom denna perfekta balans av sötma och syrlighet. 

undefined
Patrik Svensk är en erfaren ölbryggare med över 30 medaljer i bagaget. Bilden är tagen från SM i ölbryggning.

Många ser cider som en blaskig alkoläsk att dricka i brist på annat, men äkta cider är en dryck mer sofistikerad än så. Svensk och hans företag brinner för det svenska ciderhantverket baserat på svenska äppelsorter. De ser äpplet som Nordens motsvarighet till druvan. 

– Under kvällen kommer vi att diskutera olika tillverkningsmetoder, råvaror och framför allt guida besökarna igenom en smak- och doftupplevelse som kommer att förändra deras syn på både cider och öl för alltid!

Följer provningarnas öl och cider något tema?

– Provningarnas teman är Sörmland! Hantverksöl från Munklägret och hantverkscider från Pomologik i Strängnäs. Lagom antal mängd för provning brukar vara fem stycken, testar man fler sorter kan det bli svårt att skilja dem åt, säger Patrik Svensk.

Risker med alkohol

Det finns många risker med att dricka alkohol. Vid ett högt och långvarigt intag ökar risken att drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Även små mängder bidrar till ett sämre omdöme, minne och lägre reaktionsförmåga. Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet missbrukar alkohol så kan du vända dig till den nationella stödlinjen Alkohollinjen på telefon 020-84 44 88 för stöd och hjälp. 

Källa: Alkohollinjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!