Under nio år har eleverna på NA-programmet, nu förlagt till Katrineholms tekniska college, KTC, getts möjligheten till en inblick i forskarvärlden.
Gymnasieskolan inledde läsåret 2004–2005 samarbetet med Sveriges största centrum för medicinsk utbildning och forskning, Karolinska institutet.
- Samarbetet är intressant och lärorikt. Professorerna är duktiga och vet vad de pratar om vilket gör föreläsningarna och studiebesöken väldigt inspirerande, säger Viktor Peterzén som går andra året på NA-programmet.
Eleverna får besöka universitetet en gång per årskurs. Samarbetsmomentet planeras gemensamt mellan institutet och programmets lärarteam, som består av biologi-, fysik-, matematik- och kemilärare, men även lärare i data, språk och historia.
Ett 30-tal undervisningstimmar i halvdagarsblock genomförs av KI-professorer. Ämnena som behandlas är bland annat molekylstrukturer, fetma, cancer och mikrobiologi.
Ingemar Ernberg, som nyligen utsågs till Årets ambassadör i Katrineholm, är professor i tumörbiologi. Bland de andra professorerna som föreläst för eleverna märks Hugo Lagercrantz, forskare i spädbarnsdödlighet, och Stefan Rössner, professor och överläkare på överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset.
- Redan första året arbetar eleverna i projekt med KI i olika teman som exempelvis Vad är vetenskap och Sjukdom och läkekonst genom tiderna. I år var temat Cancer. De fick olika fall där de försökte ta reda på sjukdomen och hur dessa ska behandlas, berättar Ernberg.
- Dessutom har treorna möjligheten att få handledning med sitt projektarbete. Det är ett ambitiöst program, tycker professorn.