Precis som resten av samhället påverkas VA-branschen av inflationen och höjda räntor. Men det är bara en av alla ekonomiska utmaningar som man står inför. Föråldrade anläggningar och ledningsnät med stor underhållsskuld gör att den svenska VA-branschen är i stort behov av investeringar.
– Branschorganisationen Svenskt Vatten bedömer att de totala VA-investeringarna behöver öka från dagens 21 miljarder kronor per år till 31 miljarder fram till 2040. Detta innebär en årligt återkommande underinvestering på cirka 10 miljarder och en växande investeringsskuld, skriver Asoos Rasool, vd för Sörmland vatten och avfall, i ett mejl till tidningen.
För Sörmland vatten väntar flera dyra investeringar i Katrineholm, Flen och Vingåker de kommande åren.
– Den totala investeringsbudgeten under de kommande tre åren är på cirka 1,3 miljarder kronor för våra tre kommuner. För 2024 ligger investeringarna på cirka 366 miljoner kronor, varav 220 miljoner i Katrineholm, 78 miljoner i Flen och i Vingåker 68 miljoner, skriver Asoos Rasool.
Några exempel på stora investeringar som ska genomföras i Katrineholm nästa år är att Rosenholm ska få en ny rötkammare, vilket beräknas kosta 50 miljoner kronor. Överföringsledningen längs riksväg 56 kommer att kosta 20 miljoner och nya brunnar vid åsen 10 miljoner kronor.
För att allt ska gå ihop måste VA-taxan höjas meddelar Sörmland vatten, som har lagt fram ett förslag på prishöjningar.
– Verksamheten är helt taxefinansierad och taxorna ska täcka alla kostnader och finansiera investeringar som behövs och krävs, skriver Asoos Rasool.
För en normalvilla motsvarar den föreslagna avgiftshöjningen en ökad kostnad om 104 kronor i månaden (13,9 procent). För ett flerbostadshus, med 15 lägenheter, med en vattenförbrukning på 2 000 kubikmeter per år, innebär det en ökad kostnad om 72 kronor per lägenhet och månad (14,9 procent).
Enligt Asoos Rasool är det rätt lågt jämfört med andra kommuner.
– Vi har lyckats med att begränsa behovet av större taxehöjningar. Jämfört med övriga fördyringar som sker i samhället landar taxe-höjningarna för VA på en lägre nivå.
Branschorganisationen Svenskt Vatten bedömer att taxan kommer behövas höjas med 4 och 5 procent utöver inflationen årligen under de kommande 20 åren. Samma nivå, eller något högre, gäller för Sörmland vattens tre ägarkommuner.