– Vi har just startat serverhallen. Vi byggde den under pandemin, men vi kopplade inte igång den, men nu är den inkopplad och klar. En serverhall som tar emot kunder nu och som drivs av solel. Det borde Amazon göra, säger Johan Ehrenberg, ägare ETC.
Han menar att konsekvensen av att ha en hög elförbrukare som Amazon på orten är att samhällets hållbarhet minskar såvida man inte samtidigt sätter upp lokal elproduktion som kan leverera till det lokala. ETC:s serverhall är byggd i trä och har solceller både på taket och väggarna. Solenergin lagras i batterier från dag till natt.
Serverhallen är en av de solcellsanläggningar som Johan Ehrenberg visade vid kullendagen på ETC Solpark i Katrineholm i september. Ett 30-tal besökare från när och fjärran fick först höra ett föredrag av Johan i Solhuset följt av en rundvandring i parken.
Kerstin Gevert hade rest från Värmland för att vara med på kullendagen.
– Jag prenumererar på Dagens ETC och där har man en annons om den här dagen. Jag har faktiskt tänkt åka hit i över ett år, säger hon.
– Jag får solceller nästa vecka och vill veta lite mer om helheten.
ETC anordnar ett tiotal kullendagar per år. Evenemangen brukar ha 30-50 besökare som får information om solel och möjlighet att ställa frågor.
Johan Ehrenberg var den första personen i Sverige som kopplade in sina solpaneler till elnätet. 2008 anslöt han sitt torp i Katrineholm till Tekniska verkens nät. Han hade med sin familj först skaffat torpet som ett sommarnöje på 1990-talet. Han byggde successivt ut huset och försåg det med solceller.
– Annars hade man ju haft solceller till batterier och husbilar men jag var den första som fick koppla in mig på nätet, säger han.
– I och med det så fick jag för mycket besök och då frågade jag kommunen: 'Finns det ett ställe som jag kan hyra eller köpa?', och så köpte vi den här kullen.
2009 öppnade solparken strax norr om Katrineholm. Den bestod till en början bara av tio solpaneler och en liten vindsnurra.
– Det kom hit ekobönder från trakten och ville prata, säger Johan.
ETC består idag av 20 små företag. Gruppen har huvudsakligen tre ben:
- Den rödgröna dagstidningen Dagens ETC.
- ETC sol som till dags dato har satt upp 10 000 solcellsanläggningar.
- ETC bygg som bland annat bygger hus och solcellsparker.
ETC Sol märker av de stigande elpriserna genom att många hör av sig och vill ha solceller på sina tak. Det har blivit kö till installationer.
– Elektrikerna räcker inte till. Nu är det kö. Nu får man räkna med mellan sex månader och ett år, säger Johan.
Den som inte har ett eget tak som passar för solceller kan sätta upp solceller i ETC Solpark. Johan menar att det är bra för ekonomin med solceller.
– Det man sparar är elpriset som just nu kommer att skvalpa runt 200 öre.
Enligt Johan Ehrenberg kan den som har en vanlig anläggning på 10 000 watt spara 30 000 kronor på att ha solceller varje år. Dessutom tjänar man pengar på att sälja överskottselen.
– Man kommer kanske att få in 30 000 kronor på en stor anläggning på en villa.
Enligt Ehrenberg kostar det mellan 130 000 och 150 000 kronor att sätta upp en anläggning på 10 000 watt om man tar hjälp av hantverkare.
– Gör man det själv kan man komma ner till 80 000 kronor.
Johan betecknar sig själv som "solcialist". Han menar att ETC Solpark visar på lösningar som kan bidra till att lösa klimatkrisen.
– Aldrig i människans historia har vi kunnat göra så billig energi som vi kan göra idag med solceller.
Han konstaterar att inget land som har skrivit på Parisavtalet uppfyller det.
– Ingen svensk stad, framförallt inte Katrineholm, har skrivit en koldioxidbudget som gör att man kan klara det här avtalet.
Johan anser att det behövs fler solcellsanläggningar i Katrineholm.
– Får vi upp tio stycken anläggningar till i Katrineholm då kanske Katrineholm slutar vara den skamliga kommunen när det gäller solel för det här är den staden där andelen solel minskar mest i Sverige.
Eftersom solceller naturligtvis bara genererar el dagtid menar Johan att den kompletteras på ett utmärkt sätt av vattenkraft som vi har riklig tillgång på i Sverige.
– Slutar det blåsa eller blir mörkt då ökar vattenkraften.
På platser där det inte finns tillräckligt mycket vattenkraft kan man bygga pumpkraftanläggningar där en del av elen från solcellerna används till att pumpa upp vatten till magasin som töms på natten. När vattnet rinner tillbaka ner genererar det el. Johan pekar även på batterilagring som en bra lösning.
– Batterier har en extremt snabb produktutveckling och de sjunker i pris lika mycket som solcellerna har gjort.
Johan började arbeta som tidningstryckare 1973.
– Vi startade ETC 1976. Papper har varit mitt liv, säger han.
Numera har den gamle tidningsälskaren dock blandade känslor inför papperstidningen eftersom han kommit underfund med att skogsavverkningen är en viktig orsak till klimatkrisen. Han är kritisk till att skog används till papper eller bara till förbränning i syfte att producera fjärrvärme.
– Vi försöker uppmana fler och fler att välja det digitala för att det sparar klimat.
Johan anser att trä ska användas till att bygga hus och andra långlivade produkter. ETC har bland annat byggt passivhus i trä i Västerås vars solceller producerar 160 000 kilowattimmar per år och där de boende bara använder 40 000 kilowattimmar.
– De blev skyddade mot elprischocken som var i vintras när priset steg till fem spänn. Det är fast hyra på elen.
Johan delar idag sin tid mellan Stockholm och torpet i Katrineholm. I solparken finns bland annat byggnader med välvda tak som är täckta av solceller. Formen gör att solen träffar panelenerna både på sommaren då den står högt och på vintern då den står lågt.
Den perfekta placeringen för solceller är mot söder med 37 graders lutning. Johan menar att det även finns fördelar med att placera solceller i öst-västlig riktning eftersom det ger mer el när konsumtionen är som högst.
– Konsumtionen är alltid hög när man går upp och slår på spisen på morgonen och kokar kaffe.
– På västersidan är det för folk som kommer hem och lagar middag.
Under kullendagen visade trädgårdsmästaren Elin Starck växthuset som togs i bruk förra året. Växthuset värms upp med hjälp av solel, men främst av överskottsvärme från en biokolspanna som även producerar biokol. Biokolen används till att binda fukt och näring i jorden. I växthuset odlas främst många olika sorters tomater.
– Man kan tycka att det är lite udda att odla tomater på ett ställe där det är solceller som är fokus, men solparken är en experimentverkstad för allt som är hållbart, säger Elin Starck.
Besökaren Hans Ellemar från Stockholm var nöjd med kullendagen.
– Huvudet är fullt så jag kan faktiskt inte säga något speciellt. Man har ibland gått på tråkiga föreläsningar, men det här är inte en. Sedan är det klart att ämnena som han och hon tar upp här är det som man bryr sig om. Det är jättespännande med miljöfrågor och odling.