Klockan börjar närma sig elva på kvällen och Malin Engström och Poyan Sandnell hade redan avvisats från ett trettiotal hotell i Nice. Skyltar som berättar att hotellen är fullbokade hänger i vart och vartannat fönster.
– Vi går från hotell till hotell men får ingenstans att sova. Det går inte ens att sova på stranden! Det kändes jobbigt, då var jag helt uppgiven, säger Malin Engström.
I juli tillbringade de sin semester i soliga St. Tropez på franska sydkusten, där de hade bokat en lägenhet via sajten Airbnb. Det de däremot inte hade räknat med, var de dåliga kommunikationerna i regionen. Flygresan hem till Sverige skulle bära av från flygplatsen i Nice, som ligger fyra timmar bort från lägenheten i St. Tropez. Kruxet var bara att flyget gick klockan tio på söndagsmorgonen, och den första bussen lämnade St. Tropez klockan sju. Därför begav de sig mot Nice redan kvällen innan – men väl där tog det stopp.
– Vi försökte boka Airbnb i förväg, men fick aldrig något svar på våra förfrågningar. I Nice började vi gå runt till hotell som såg ut att vara lediga på nätet, säger Poyan Sandnell.
– Men framme vid hotellen satt det lappar på dörrarna om att det var fullbokat, så att man inte ens skulle gå in och fråga i receptionen, säger Malin Engström och fortsätter:
– Till slut sa någon att "Det finns inga hotell, det är högsäsong så ni kommer aldrig hitta ett hotell med lediga rum".
Då fanns bara en sista utväg kvar – att sova under stjärnorna. Dagarna hade bjudit på temperaturer över 30-strecket, så tanken på att sova på en strand var mer romantisk än skrämmande. Men under natten fick de aldrig ro – stranden de försökte sova på var gjord av sten och inte sand, de blev bortkörda från en restaurangs solstolar och flygplatsen bjöd på stark lysrörsbelysning och iskalla vänthallar. Slutligen, efter kilometerlånga promenader släpandes på resväskorna, slog de sig ned på en parkbänk.
– På bänken bredvid oss låg en man och sov på en madrass, det märktes att han sovit där förut, säger Malin Engström.
– Vi fick känna på hur det är att behöva sova utomhus, och den upplevelsen var kanske sund ändå. Man får förståelse för hur otrygga de här människorna är och hur lite sömn de får. Även om man skulle vänja sig, så blir man väckt hela tiden. Det var väldigt olustigt, säger Poyan Sandnell.
Det är inte konstigt att Malin Engström och Poyan Sandnell möttes av horder av turister och fullbokade hotell. I juli månad har fler resenärer flugit via Swedavias tio flygplatser, än under någon av pandemimånaderna, enligt en artikel i SVT. Med 3,2 miljoner flygande resenärer är vi tillbaka på nivåer som senast uppmätts i oktober 2019. Trots lågkonjunktur, tyder siffrorna på en restrend, åtminstone bland oss svenskar.
Efter den sömnlösa natten väntade fler prövningar för Malin Engström och Poyan Sandnell. Först var flyget försenat, sen när de väl hovrade över Arlanda fick de veta att de inte kunde landa på grund av vädret. Istället fick de mellanlanda i finska Åbo innan de slutligen landade på Arlanda, och flygresan som skulle tagit två och en halv timme förvandlades till ett helt dygn på resande fot.
– Vi måste se till att planera lite bättre innan nästa resa, säger Poyan Sandnell.