Politikerna om mobbningen i skolorna

I efterspelet av artiklarna om bristande rutiner kring mobbning på en skola i Katrineholm är politikerna tydliga med att bättring krävs. Men kring vad som bör göras råder ingen politisk enighet: "Det är ett strukturproblem vi dras med", säger Victoria Barrsäter (C).

Victoria Barrsäter (C) vill arbeta smartare och inte acceptera förelagade normer om hur en skolgång kan vara.

Victoria Barrsäter (C) vill arbeta smartare och inte acceptera förelagade normer om hur en skolgång kan vara.

Foto: Magnus Widén

Katrineholm2021-11-04 06:58

Artikelserien "Mobbning i skolan" som kretsar kring fallet Alice på en onämnd skola i Katrineholm har rivit upp en storm av reaktioner från kommentarsfält på sociala medier till Gröna kulle. 

Kritik har inte bara riktats mot att mobbningen i årtal kunnat fortgå, trots kännedom från skolans sida. Utan också mot rutiner som vare sig verkar ha följts eller varit förankrade hos delar av personalen.

Vid händelse av mobbning ska incidenten alltid rapporteras till bildningsförvaltningen, något som alltså inte alltid gjorts i fallet Alice. 

– Jag ser allvarligt på att de rutiner vi har, inte har efterlevts. Det är en diskussion som behöver föras inom förvaltningen och återkopplas till nämnden vilka åtgärder man tänker vidta för att minska riskerna för att detta sker igen, säger bildningsförvaltningens ordförande Ulrica Truedsson (S). 

undefined
Ulrica Truedsson (S) är inte heller förvånad över att mobbning förekommer men betonar att det aldrig kan accepteras.

Några förslag på mer omvälvande förändringar har däremot inte börjat ta form på bildningsnämndens ritbord i artikelseriens svallvågor. Fokus ligger kvar på förvaltningens arbete med att tätt följa upp på elevernas upplevelse av trygghet för att tidigt kunna identifiera vart resurser bör sättas, berättar Ulrica Truedsson.

Centerpartiets representant i bildningsförvaltningen, Victoria Barrsäter, var en av dem som bestört syntes reagera och efterlysa förändring på sociala medier. Hon ser inte mobbning som ett enskilt problem, utom snarare som ett symptom på en större samhällssjukdom. 

– Sörmland generellt har problem med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och andra grovgrunder för kriminalitet och drogmissbruk som kliver ned i åldrarna.  Det här hänger ihop, mobbing i skolan hänger ihop med samhället i övrigt. 

undefined
Victoria Barrsäter (C) vill arbeta smartare och inte acceptera förelagade normer om hur en skolgång kan vara.

Victoria Barrsäter tror inte att det är möjligt att uppnå en nollnivå vad gäller mobbning, men framhåller att arbetet måste var mer riktat mot att förstå och hjälpa individen. 

Dels vill hon se mindre klasser så att varje elev får med tid och uppmärksamhet. Dels vill hennes parti satsa på något som kallas Skolan mitt i byn. Ett projekt som innebär att skolan öppnar för förenings- och näringslivet för att bland annat få in barn och unga i föreningar. 

– Många barn och unga idag är inte en del av föreningslivet. Och får därigenom inte positiva förebilder eller möjligheten att finna sig i ett sammanhang med gemenskap, aktiviteter, laganda och trygga, vuxna förebilder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!