I onsdags kunde tidningen rapportera att bassängen på Kullbergska sjukhuset ska stängas för externa gäster från och med den 1 januari. Anledningen är att den automatiska utrustningen som kontrollerar vattenkvaliteten har gått sönder och är svår att laga.
– Utrustningen är gammal och reservdelar till systemet har utgått. Vi har försökt att hantera detta på olika sätt, men kan inte längre garantera att vattnet är tjänligt, sa Rose-Marie Hedlund, verksamhetschef för paramedicin i Sörmland, i ett pressmeddelande.
Under hösten har därför vattenkvaliteten, enligt regionen, provtagits manuellt efter varje grupp som har varit i bassängen. På dagtid har sjukhuspersonal skött provtagningen, men under kvällar och helger har ansvaret legat på privata kunder. Det har inte fungerat.
– Vi har testat, men provmaterialet har inte gått åt i den utsträckning som vi hade tänkt. Så vi misstänker att provtagningen inte har skötts på ett korrekt sätt, men vi vet inte vem eller vilka som har misskött sig. Det är viktigt att det finns rutiner för det här och att vi säkerställer att alla har kunskap om hur man gör en provtagning på rätt sätt, säger Rose-Marie Hedlund.
Bland katrineholmare har det surrats om att avstängningen är ett led i att bomma igen bassängverksamheten för gott. Anledningen skulle vara den utredning som regiondirektören har fått i uppdrag att genomföra gällande samtliga av sjukvårdens bassänger i länet.
Att avstängningen för externa gäster i bassängen på Kullbergska skulle ha någonting med utredningen att göra dementeras av regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M).
– Det är helt och hållet som verksamhetschefen säger. I förra veckan fick jag själv veta att bassängen ska stängas för externa gäster. Utredningen som ska göras har ingenting med den här avstängningen att göra, säger han.
Ska ni köpa in ny kontrollutrustning så att bassängen kan tas i drift för alla?
– Det kan jag inte ta ställning till utan att det finns ett färdigt förslag på bordet. Då måste vi veta vad det kostar, säger Christoffer Öqvist.
Joha Frondelius (KD), oppositionsråd i Katrineholm, är starkt kritisk mot att bassängen snart inte längre är tillgänglig för föreningar, där personer med stort behov av bassängen är medlemmar. Han är själv aktiv i Reumatikerföreningen på grund av sin artros.
– Jag tycker att det är en märklig behandling. Chefen tillåter verksamheten som finns på Kullbergska att fortsätta använda bassängen, medan vi övriga hundratals som har medicinska skäl, inte blir trodda på att vi följer reglerna för provtagning. Att tro att personalen kan ta bättre prover än de övriga som besöker bassängen är att förlöjliga människors förmågor att vara rädda om varandra. Många går dit för att slippa ta kontakt med en vårdcentral och därmed minska belastningen på sjukvården, säger Joha Frondelius.
Rose-Marie Hedlund försvarar dock sitt beslut.
– Ytterst ansvarar jag för att det är god vattenkvalitet i bassängen och vi måste säkerställa att rutiner följs vid provtagningen. Det skulle inte vara så kul om någon blev sjuk. Det vill jag absolut inte råka ut för. Jag vet att man från fastighetsservice tittar på att byta tekniken och få till det larm som säger att man behöver göra någonting åt vattenkvaliteten, säger Rose-Marie Hedlund.