Nu ska Trolleträsk ruin återställas

Trolleträsk ruin är fortfarande inte sanerad efter vårens skadegörelse. Nu har polisutredningen återupptagits.

Man har både skrivit och ritat på den omkring 700 år gamla ruinen.

Man har både skrivit och ritat på den omkring 700 år gamla ruinen.

Foto: Emmilie Haglnd

Katrineholm2020-06-16 10:22

Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat om omfattande skadegörelse av Trolleträsk ruin. I slutet av maj blev länsstyrelsen varse att någon ska ha både skrivit och ritat på fornlämningen av den medeltida byggnaden som daterats till 1300-talet.

Händelsen polisanmäldes, men på grund av brist på bevis lades utredningen ned omgående. Efter att ytterligare information om händelsen inkommit till polisen återupptogs utredningen den 31 maj.

– Det verkar som att de har nya spår och det finns nu en liten chans att vi får veta vem som gjort det här, säger Petter Nyberg, antikvarie vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har ännu inte påbörjat saneringen eftersom man har haft svårt att hitta ett företag som kan ta sig an uppgiften. Problemet är att lämningen ligger några hundra meter från närmsta väg. Länsstyrelsen har kontakt med ett företag som ser över sina möjligheter att ta uppdraget.

– Jag tror att vi kommer kunna återställa lämningen, men det är självklart inte bra att åtgärder dröjt, säger Petter Nyberg.

Eftersom ruinen ska bevaras så orörd som möjligt vill man ogärna behandla den med starka kemikalier. Lämningen är dessutom omgiven av känslig natur och ligger nära ett vattendrag. Därför kommer biologiskt nedbrytbara ämnen att användas, åtminstone i första hand. Beslutet innebär emellertid att det medel som skulle kunna förebygga att eventuellt framtida klotter fäster, inte kan användas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!