Under 2022 ökade antalet anmälda bedrägerier över telefon med 86 procent. Polisen beräknar att brottslingarna sammanlagt lurat till sig 619 miljoner kronor under fjolåret. Ofta, men inte alltid, är det äldre personer som drabbas av telefonbedrägerierna.
På polisens vykort finns råd om hur man ska undvika och hindra bedragarnas försök.
– Det här är en unik satsning från polisen, att vi gör ett så här stort utskick, för att stärka medborgarna i att stå emot bedrägeriförsöken. Medborgarna är en del i det brottsförebyggande arbetet, och vi behöver dessutom utreda brotten. Vi har också dialog med teleoperatörer och har dialog med bankerna, för att göra det svårare att begå bedrägerierna, säger Lotta Mauritzsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.
Ofta påstår bedragarna att de ringer från banken och att de sett att den som blir uppringd är på väg att förlora pengar. Ibland erbjuds "hjälp" direkt i telefon, ibland ska den uppringde ringa till "säkerhetsavdelningen". I något skede kommer den äldre alltid ombes logga in på sitt bankkonto, antingen med mobilt bank-id eller med säkerhetsdosan. När det är gjort har bedragarna tillgång till kontot och pengar försvinner.
På vykortet har polisen skrivit ett antal råd, som ska minska risken för att bedragarna lyckas. Det främsta rådet är enkelt: Lägg på luren. Oavsett om den som ringer säger sig vara en släkting, från banken, eller från en myndighet. "Du behöver inte vara artig", står det på vykortet.
– Framför allt i den äldre generationen tycker många att man inte bara kan slänga på luren, speciellt inte om den som ringer utger sig för att vara från banken, eller polisen. Men om man börjar känna obehag av samtalet har man rätt att lägga på. Man behöver inte fortsätta samtalet bara för att någon ringt.
Nästa råd är att inte logga in på något. Banker och företag kontaktar aldrig någon för att be den logga in. Det sista rådet är kanske svårast, för äldre som litar på sin bank, på polisen eller på släktingar: "Lita inte på den som ringer".
1 491 000 personer nås av polisens vykort.
– Vårt mål är att man ska spara det och ha det vid telefonen, om man har fast telefon. Annars kanske man kan sätta det på kylskåpet, där man ser det. Det behövs upprepningar så att man agerar rätt när samtalet kommer, säger Lotta Mauritzsson.