Uppmaning efter ökat klotter på stan: "Anmäl"

Med vårsolen kommer inte bara efterlängtade vårtecken, utan också en del klotter. Den senaste tiden har Norr i Katrineholm varit mer utsatt.

"Ring polisen om du ser någon som klottrar", uppmanar områdespolisens chef Anders Carlsäter,

"Ring polisen om du ser någon som klottrar", uppmanar områdespolisens chef Anders Carlsäter,

Foto: Magnus Hjalmarsson Neiderman TT, Fredrik Sandberg TT, Emma Eriksson

Katrineholm2021-03-23 12:02

– Vi har upptäckt att det börjat klottras mer i Katrineholm, kanske den sista månaden. Framförallt är det på Norr och i centrala delar, säger Anders Carlsäter, chef för områdespolisen.

Fler anmälningar om skadegörelse genom klotter har gjorts, men Anders Carlsäter tror inte att allt klotter anmäls. Områdespoliserna har under förra veckan pratat med fastighetsägare om saken. 

– De måste ju själva ha kännedom om att det har klottrats för att kunna anmäla. Men vi ser vikten av att dels anmäla, dels sanera. 

Norr är bitvis ganska nedklottrat. Men varken Stefan Ivarsson från service- och teknikförvaltningen eller Tobias Lundqvist, fastighetschef hos KFAB, det kommunala bostadsbolaget, tycker att just de byggnader de svarar för drabbats så hårt. 

– Jag har hört talas om det, men antingen har vi inte haft speciellt mycket klotter på våra ytor, eller också har vi inte fått besked om det, säger Stefan Ivarsson. 

Klotter är svårare att ta bort när det är minusgrader ute, vilket gör att det brukar finnas ett uppdämt behov av klottersanering på vårarna. 

– Särskilt sådana här vårar, när det är väldigt kallt på nätterna. Då vågar vi inte spola på dagarna heller. Vi har rätt hårt vattentryck för att få bort klottret. Är väggen av puts, tegel eller trä blir det fukt kvar i väggen, som sedan fryser på natten, vilket gör att det kan bli sprickor, säger Tobias Lundqvist. 

Att klottret tas bort snabbt är viktigt, fortsätter han. 

– Vi jobbar med 24-timmarsregeln. När vi får in en anmälan eller ser klotter själva ska det vara borta på 24 timmar. Regeln kanske inte alltid fungerar när det är minusgrader, men annars går det rätt snabbt. 

Tanken med att ta bort klottret snabbt är enkel: om den som klottrar gör det för att få uppmärksamhet, faller syftet när klottret försvinner direkt. 

– Det vi har märkt är att när vi tar bort det fort brukar de som klottrar tröttna efter ett tag. Det är viktigt att hålla tidsgränserna, men det gäller ju att de som sanerar känner till att det har klottrats, säger Anneli Hedberg (S), ordförande för service- och tekniknämnden i kommunen. 

Anders Carlsäter från polisen konstaterar att polisen gärna tar emot alla tips. 

– Får man syn på någon som klottrar, dokumentera gärna genom att ta bild och ring polisen. Kan man avbryta själv är det naturligtvis bra, men ring oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!