Sedan i mars 2020 har kommunerna regelbundet utfört mätningar av narkotikarester i avloppsvattnet. Narkotikaresterna mäts i "doser per 1000 invånare" och mätningarna är inte helt rättvisande när det gäller amfetamin, eftersom en del receptbelagda mediciner innehåller det och ger utslag. Men mätningarna ger ändå både polisen och kommunen en fingervisning, om vilka narkotiska preparat som brukas – och när de brukas.
Avloppsmätningarna, som i år utförts vid två tillfällen vardera i mars, juli och oktober, visar att cannabisanvändningen fördubblats i Katrineholm under året, från omkring 25 doser per 1 000 invånare till 50 doser vid det senaste mättillfället den 8 oktober. Det är det högsta värdet sedan mätningarna började; cannabisresterna i avloppet har annars alltid legat under 30 doser per 1 000 invånare.
– Cannabis är den vanligaste drogen. Vi ser att det har gått upp men det är jättesvårt att svara på varför det är så. Men det är definitivt en indikator på att vi behöver snäppa upp ännu ett steg.
Kokain är ingen innedrog i Katrineholm. Doserna per 1 000 invånare är knappt mätbara, men har ökat något i juli 2020, juli 2021 liksom i oktober i år. Ökningarna under juli månad fortsatte dock inte i somras.
– Man ser att kokainmissbruket ökar. Det är en drog som i alla fall tidigare varit en fest- och partydrog. Det är oroväckande att det ökar, även om det fortfarande ligger lågt.
Amfetamin däremot, som är den tredje narkotikatypen vars rester mäts i avloppsvattnet, har i omgångar brukats mer än cannabis. Vid det första mättillfället i år närmade sig amfetamindoserna 60 per 1 000 invånare, för att sedan sjunka radikalt till omkring 15 doser vid julimätningen.
– Det var något vi såg och reagerade på, ökningen i mars. Det var inget vi märkte av i den vanliga verksamheten vid den tidpunkten. Det var en ökning i alla tre kommunerna, Flen, Katrineholm och Vingåker under samma period, som vi tyckte var intressant. Det kan ha att göra med individer som är stora inom försäljning som kommit ut.
Ted Bäck anser ändå att avloppsmätningarna i stora drag stämmer överens med den bild polisen redan hade och han säger att siffrorna inte är uppseendeväckande på det sättet.
– Jag skulle inte säga att Katrineholm är något drog-Mecka. Vi har samma problematik som andra ställen har.