Polisens grepp om studentfirandet: "Hoppas på folkfest"

När det nu äntligen är studentfester, utspring och flakåkande igen är det en del att tänka på. Polisen har varit ute i alla avgångsklasser och informerat.

Pirjo Svegréus, områdespolis, har jobbat mycket inför studenten på lördag.

Pirjo Svegréus, områdespolis, har jobbat mycket inför studenten på lördag.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-06-07 11:58

Områdespolis Pirjo Svegréus berättar: 

– Vi har varit runt i alla avgångsklasser och informerat, tillsammans med trygghetsvärdarna. De här unga människorna har ganska nyligen fyllt 18. De är nya krogbesökare, till exempel. Det gäller att ha kunskapen; om de är för berusade har det ingen betydelse att de köpt biljett till studentfesten. Både ordningsvakten vid dörren och krogen har ansvar för att inte släppa in dem och inte servera mer.

Med studenttiden brukar det följa upptåg och utmaningar på stan. Pirjo Svegréus berättar att man informerat om att det är förbjudet att dricka alkohol på stan, men hon tycker att årets studenter skött sig ganska bra.

– Vi har märkt att det varit alkohol, men det har inte varit några katastrofer. Vi har hört det från skolorna också, att det varit bra nivå på utmaningarna.

Förra året hade några personer bestämt sig för att "fira" studenterna som sprang ut, genom att spruta ned dem med brandsläckare och kasta ägg och mjöl på dem.

– Det är en urdålig idé. Jag pratade med en kille igår som var riktigt orolig. Han sa att hans föräldrar är så stolta att han tagit sig till studenten och att de ska ordna mottagning hemma. Han vill inte komma hem dit med sina fina kläder nedkladdade, säger Pirjo Svegréus.

För att hindra ofredanden, som brandsläckebeteendet kan rubriceras som, har polisen både pratat med butiker som säljer sådana och med bussbolaget Nobina. Förra årets brandsläckare tycks ha stulits från bussarna.

– Vi har förvarnat och bett Nobina flytta brandsläckarna, så de inte är lika lättillgängliga. Vi har bett butikerna vara på sin vakt och fråga vad de ska ha brandsläckaren till, om det kommer ungdomar för att köpa dem. Vi fick jättebra bemötande, handeln tycker också att det är helt fel att de används så.

undefined
Studentflak.

Och så själva flaken då. 14 flak har anmälts i Katrineholm, och det är polisen som ansvarar för att flakåkandet går tryggt till. Normalt får man inte åka på lastbilsflak, men undantag görs för just studentkorteger.

– Vi tar telefonkontakt nu med alla chaufförer och flakvärdar. Vi kontrollerar att de har rätt körkort och vi gör slagningar på själva fordonet. På studentdagens förmiddag besiktigar vi flaken, att det inte är hål i golven till exempel. Vi vill inte ha några stukade fötter, säger Pirjo Svegréus.

Inga berusade studenter kommer att få kliva upp på flaken, och polisen bedömer även budskapen studenterna hängt på sina flak. Budskap som väcker anstöt tas bort.

– Det ska inte vara anstötligt. Det behöver inte stå könsord. Det är bättre att skriva att man är bäst, tycker Pirjo Svegréus.

Kortegen går från Duveholmsgymnasiet/KTC på studentdagen, tar höger mot centrum, kör Vasavägen och Fabriksgatan och Kungsgatan, där Lindengymnasiet ansluter för ännu ett varv.

– Det har varit två år utan kortege. Jag tror det kommer massor av folk för att titta. Det ska bli jättekul. Jag vill gärna skicka med att åskådarna ska parkera utanför Centrum. Man kommer att se jättebra från Köpmangatan, när kortegen åker på gångfartsområdena på Vasavägen.

Pirjo Svegréus uppfattar att responsen från de blivande studenterna varit bra och intresserad.

– Men vi har gått in i klassrummen med leenden och sagt att vi vill hjälpa till, så att de ska få den bästa dagen. Vi hoppas på folkfest, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!