Polisen: Flickan är inte i Katrineholm

Den flicka som anmäldes försvunnen på tisdagen är inte lokaliserad, men nu klargör polisen att hon inte är i Katrineholm. Under dagen hoppas polisen på närmare besked om var hon är.

När larmet kom om den försvunna flickan gav sig flera patruller ut och letade. Men polisens uppfattning nu är att flickan inte är kvar i Katrineholm.

När larmet kom om den försvunna flickan gav sig flera patruller ut och letade. Men polisens uppfattning nu är att flickan inte är kvar i Katrineholm.

Foto: Matilda Lantz

Katrineholm2022-03-02 09:34

Vid lunchtid igår slog polisen larm om att en nioårig flicka anmälts försvunnen på väg till skolan i Katrineholm. Det var skolan som larmade polisen klockan 10.15 på förmiddagen, när flickan inte kommit dit. Flera patruller, inklusive hundpatrull och patruller med drönare, gav sig ut för att leta efter flickan. 

Men bara några timmar senare trappade polisen ned det större sökpådraget och skrev på sin hemsida att man inte hade indikationer på att hon förts bort mot sin vilja. Men för många katrineholmare var beskedet otydligt – var flickan försvunnen eller inte? – och under kvällen och natten gick flera ut och letade. Omfattande ryktesspridning tog också fart. 

På onsdagsmorgonen när tidningen tar kontakt med polisen, kan presstalesperson Johnny Gustafsson konstatera att polisen inte har någon aktiv sökinsats i området. 

– Vi har fått indikationer på att flickan inte är bortrövad av någon utomstående. Vi tror att det som har hänt inte är emot hennes vilja. Det som har hänt är att hon inte är i Katrineholm, säger han. 

Han kan inte bekräfta var flickan är någonstans just nu. 

– Vi har inte haft den typen av kontakter. Nu måste vi, för vår del, få kontroll över situationen. Det får vi inte genom att vara ute och cirkulera med patruller. Det sker inne på stationen, med kontakter vi bedömer som intressanta, kontakter i Katrineholm och med familjen. 

Johnny Gustafsson säger också att polisen inte är orolig för flickan rent fysiskt. 

I sociala medier har några undrat varför inte polisen är ute och letar, om ett barn verkligen är försvunnet. Johnny Gustafsson kommenterar: 

– Hade vi ett barn som vi trodde hade försvunnit i närområdet hade vi inlett räddningsinsats och letat intensivt med helt andra resurser, än ett antal konstaplar. 

Han hoppas att bilden av var flickan är ska klarna under dagen. 

– I den bästa av världar kan vår kunskap förbättras under dagen, att vi får veta var barnet är. Men där är vi inte nu, säger han. 

Är det meningsfullt att katrineholmare är ute och letar efter flickan? 

– Nej, enligt min bedömning är det inte det. 

Han vill dock inte ha åsikter om vad katrineholmarna gör och säger att det lokala engagemanget är mycket värdefullt. 

– Men vi har inte poliser som är ute och letar. 

Polisen ägnar sig nu åt det som ibland kallas "inre spaning", för att lokalisera flickan.
Polisen ägnar sig nu åt det som ibland kallas "inre spaning", för att lokalisera flickan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!