Utmaningar i rekryteringen – polisen får tänka nytt

Målet är 10 000 nya polisanställda till 2024. Men med coronapandemin har Sörmlandspolisen fått tänka om helt när det gäller att intressera till polisyrket.

Oscar Nissfolk vill gärna dela ut gratis västar till sörmländska föreningar – och göra reklam för polisen samtidigt.

Oscar Nissfolk vill gärna dela ut gratis västar till sörmländska föreningar – och göra reklam för polisen samtidigt.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholm2020-09-26 18:04

2019 sattes målet, polismyndigheten skulle växa med 10 000 anställda, både poliser och civila, fram till 2024. 

– Då började våra strategiska initiativ tas fram, om hur vi dels ska behålla poliser, dels om hur vi ska rekrytera nya, säger Oscar Nissfolk, gruppchef för utredning och lagföring vid polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker.

När den nya polisorganisationen sjösattes 2015 slutade en del poliser, men det uppfattar inte Oscar Nissfolk som ett stort problem i Sörmland numera. Men det gäller fortfarande att locka nya till polishögskolan. Nissfolk har i år fått uppdraget att samordna och öka intresset för polisyrket. 

Det är svårare i Sörmland än i exempelvis Östergötland, säger han.

– Vi har utmaningar att få folk i Sörmland att söka till utbildningen. Jag skulle gärna vilja att vi kunde väcka sörmlänningarna, få dem att söka och att den som söker uppfyller kravprofilen. Åldersgruppen 25 till 34 år, är i den fasen i livet med fast jobb, familj, lån, vilket ställer krav på alternativ. Det är då vi trycker på att man kan utbilda sig på distans, man måste inte flytta.

Före pandemin planerade Oscar Nissfolk och hans motsvarigheter i de andra polisområdena i Sörmland många olika aktiviteter. Deltagande vid pride i hela länet, vid mässor, vid Å-racet i Eskilstuna, Nyköpings festdagar, Katrineholms-Veckan, där polisen inte bara skulle hålla ordning, utan också visa upp sig, mingla, bjuda in till frågor och diskussion och locka nya till polishögskolan. Men så kom corona-pandemin.

– Corona har påverkat mycket. Men vi har fått tänka helt nytt, konstaterar Oscar Nissfolk.

Aktiviteten på Facebook och på Instagram är viktig. Inläggen som engagerar flest är lokala, folk ska känna igen sig. Anonyma rapsfält och blå himmel fungerar inte. Chattmöte, där folk fått ställa frågor, testades med framgång i våras och ska köras igen i oktober. Nu har man dessutom tagit fram reflexvästar, att dela ut gratis till exempelvis Sörmlands idrottsföreningar, med reklam för polisyrket på.

– Det har vi inte provat förut. Vi hoppas att föreningar och deras medlemmar ska vilja bära dem och kanske till och med bli intresserade av att söka till polisen själva. Det här kanske kan bli en intressekoll, för att se om föreningarna vill ha västarna. Det är ju en trygghetsfaktor också, med reflexvästar i höstmörkret, säger Oscar Nissfolk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!