Statistiska centralbyrån har skickat ut en enkät till landets samtliga kommuner. I den undrar man hur många personer som blivit bortförda till följd av hedersrelaterade föreställningar under 2022.
Att leva i en hederskontext innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Det kan exempelvis handla om att den bortförda personen riskerar att utsättas för barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning eller så kallade uppfostringsresor.
Socialförvaltningen i Katrineholm svarar i enkäten att man känner till sju personer som har blivit bortförda under 2022. Fem av dem är barn under 18 år.
– Det är självklart alltid mycket olyckligt när det sker. Fyra av dessa var okända för oss, när vi fick vetskap om dem var de redan bortförda, berättar Anna Bergström, enhetschef för barn och unga på socialförvaltningen i Katrineholm.
I de tre fall där socialförvaltningen redan varit inkopplade handlar det, enligt Anna Bergström, om barn som man beslutat omhänderta.
– När beslut skulle verkställas var de utförda ut landet.
Barnen har dock kommit tillbaka senare och i samband med det blev de omhändertagna igen.
I ett annat fall handlar det om en ungdom som blivit kvar i hemlandet efter att familjen återvänt till Sverige.
– Han tog kontakt med oss i samband med att han trodde att hans släktingar planerade att han skulle sändas till en koranskola, berättar Anna Bergström.
Socialförvaltningen har fortsatt kontakt med pojken, liksom med utrikesdepartementet, men han har ännu inte kommit tillbaka till Sverige.
– De övriga personerna handlar om en mamma och två barn som släktingar fört till deras hemland av okänd anledning.
På vilket sätt arbetar ni för att undvika att människor blir bortförda?
– Får vi vetskap om att det föreligger fara att någon kan bli utförd agerar vi utifrån det. Det är sällan någon blir utförd ur Sverige om vi känner till det. Ofta kan vi skydda de personer som riskerar att bli utförda, om vi får vetskap om det, säger Anna Bergström.
På SCB:s fråga om det finns rutiner i verksamheten för att hantera ärenden kring bortförda barn och vuxna svarar socialförvaltningen nej. Däremot finns det rutiner i verksamheten för att samverka med skolan för att förebygga bortförande, men att dessa skulle kunna bli tydligare.