Pojkar åtalas efter klotter på medeltida ruin

Tre pojkar misstänks för att ha klottrat ord och glada gubbar på den medeltida ruinen vid Trolleträsk.

Glada ansikten, men Länsstyrelsen var inte lika glad över klottret på den 700-åriga ruinen.

Glada ansikten, men Länsstyrelsen var inte lika glad över klottret på den 700-åriga ruinen.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2021-01-14 12:24

I slutet av april i fjol upptäckte en vandrare att den medeltida husgrunden vid Trolleträsk utsatts för vandalisering. Vandraren slog larm till Länsstyrelsen, som kunde konstatera att någon eller några skrivit och ritat på ruinen. Bland annat fanns glada gubbar sprejade på släta stenytor, kors och kaktusar och texter som "Snus ljus" och "Rackare" på ruinen, som är skyddad enligt kulturminneslagen.

Länsstyrelsen polisanmälde vandaliseringen och Katrineholms-Kuriren skrev om saken. Föräldern till en av pojkarna läste tidningens artikel och frågade sin son om inte han och hans vänner brukade vara vid ruinen. Då erkände pojken och de andra.

I förhör har pojkarna uppgett att de åkte till ruinen för att ta det lugnt en stund. Någon av dem hade med en sprejburk. De såg klotter på väg till ruinen och kan ha inspirerats av det. Fyra pojkar var vid ruinen, men en av dem deltog inte. En av de åtalade berättar att de kände sig dumma efteråt och tyckte att det var bättre att erkänna, när det stod om klottret i tidningen.

Ruinen bar spår av mer klotter, än vad pojkarna erkänner sig skyldiga till. Det gör att åklagare Fredrik Beijar har svårt att driva Länsstyrelsens skadeståndsanspråk mot dem. Skadeståndet skulle täcka Länsstyrelsens kostnad för sanering av ruinen.

– Grabbarna påstår att någon annan också har klottrat och jag kan inte leda i bevis att det är de som gjort allt. Det tog ett par veckor innan det upptäcktes. Det kan ha varit fler där och klottrat senare, säger Beijar.

Karta: Ruinen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!