Coronaåret 2020 har ur olika perspektiv skakat om hela samhället. Också skolan, förskolan och fritidsverksamheten har prövats hårt – och gör så fortfarande.
Distansundervisningen i gymnasiet har lett till ökad stress bland eleverna. Inget pekar på att betygen påverkats, men det finns elever som tappat kontrollen över studierna.
Det framgår av bildningsnämndens årsredovisning.
– Vi har haft, och har fortfarande, en väldigt annorlunda och besvärlig situation. Det finns elever som farit mer illa av pandemin än vad de annars skulle ha gjort, tror nämndens ordförande Johan Söderberg (S).
Skolornas digitala kompetens har stått pall, och har i vissa skolor också utvecklats till följd av corona. Men mot eleverna med störst utmaningar i skolan har pandemin slagit hårt, trots att stödinsatser satts in.
– Inriktningen när vi gick över till distansundervisning var att dessa elever skulle undantas för att vara på plats i skolan. Sedan finns det elever som ändå uteblivit av olika skäl, och som det behöver jobbas extra hårt med, säger Söderberg.
Sjukfrånvaron har varit hög bland barn, elever och personal. Allra högst var den under våren, då också allt bildningsförvaltningens utvecklingsarbete avstannade.
På vissa skolor har specialundervisning och undervisning i svenska som andraspråk drabbats, när lärarna behövt täcka upp för frånvarande kolleger. Av samma orsak har fritidshemmens undervisningsuppdrag fått stå tillbaka.
Särskilt två skolor hade under varsin period i våras akuta frånvaroproblem. Järvenskolan fick ta hjälp av personal från Barn- och elevhälsan, Bryggan och Järvenskolan city för att tackla situationen. Björkviks skola stöttades av personal från Sandbäcken.
Söderberg har fått både positiva och negativa signaler om det.
Ekonomiskt har den höga sjukfrånvaron under året gynnat nämndens resultat. Då många elever varit borta samtidigt som personalen, har färre vikarier behövt anlitas.
Personalkostnaderna 2020 var avsevärt lägre än normalt. Totalt resulterade avdragen för sjuklön, karens och vård av barn en kostnadsminskning på 8,5 miljoner kronor, grovt jämfört med 2019.
Även kostnaderna för måltider minskade, med nästan 2,4 miljoner kronor. Det är ingen minskning nämnden kan tillgodoräkna sig.
– Den innebar samtidigt en intäktsminskning för service- och teknikförvaltningen. Så det blir ett nollsummespel.