Det är oppositionsrådet Inger Fredriksson (C) som söker en konstruktiv lösning på låsningen mellan kommunledning och ungdomar.
– Här har man bevisligen lyckats provocera ungdomarna och inte kommit till tals med dem. Man kan aldrig göra alla nöjda och glada. Men man får försöka hitta lösningar så att ungdomarna kan utöva sitt intresse, säger hon.
Det har nu Fredriksson gjort. Och hon tror att hon hittat den på Cirkusplatsen intill Duveholmsgymnasiet.
– Där har vi en stor oanvänd grusplan som ligger avskilt och är omgiven av vallar. Den borde kunna prioriteras åt ungdomarna, tycker hon.
Fredriksson vänder sig nu till kommunstyrelsen och föreslår att Cirkusplatsen utreds. Möjligen skulle det kunna lösa problemet med buller och oväsen, nedskräpning och fylla som sena kvällars motorträffar skapat på ÖoB:s parkering.
Fredriksson är skeptisk till det tidsbegränsade körförbudet kommunen infört på platsen. Tvivlet handlar dock mer om huruvida det har juridisk täckning. I sak tycker Fredriksson inte att p-platserna ska användas för trafik efter handelsområdets stängning.
Hon är medveten om att Cirkusplatsen i dag används som körgård åt fordons- och transportprogrammet vid Katrineholms tekniska college.
Vad hon inte visste, är att hennes förslag frontalkrockar med skolans planer för platsen.
Den är tänkt att användas som ny uppställningsplats för programmets tunga undervisningsfordon.
– Vår plan är att lämna vår nuvarande plats på Mejerigatan och använda Cirkusplatsen i stället. Det här låter som en utmaning, säger rektor Mikael Örning.
Fredriksson tycker ändå att det ska vara möjligt att undersöka om platsen kan upplåtas åt motorintresserad ungdom under avgränsade tider.
– Jag ser ingen motsättning, snarare att man skulle kunna använda platsen mer och bättre. Dessutom är väl en del av motorungdomarna studenter på gymnasiet, säger hon.
Det är inte första gången Inger Fredriksson lägger ett politiskt förslag i en fråga som rör motorintresserad ungdom. När hon 2011 vikarierade för Roger Tiefensee på riksdagens Sörmlandsbänk, motionerade hon för en ändring i lagen om A-traktorer.
Fredriksson tyckte att det var föråldrat att en så kallad "epa-traktor" fick köras i blott 30 km/h, medan förare i samma åldersgrupp fick köra såväl moped som lätt motorcykel snabbare.
A-traktorns hastighetsgräns har sedan dess inte förändrats.