Plastskatten har förändrat påsbeteendet i butikerna

Plastskatten skapade starka reaktioner när den infördes för två år sedan. Kuriren gick till närmaste livsmedelsbutik för att kolla hur effekten blev.

Till vänster: Lars Karlsson, butikschef på Ica nära, i Katrineholm. Till höger: Lena Adem som inhandlar fredagsmyset.

Till vänster: Lars Karlsson, butikschef på Ica nära, i Katrineholm. Till höger: Lena Adem som inhandlar fredagsmyset.

Foto: Stella Svärd

Katrineholm2022-07-05 06:58

Lite mer än två år har gått sedan plastskatten infördes i Sverige. På uppdrag av Naturvårdsverket har SMED, Svenska Miljöemissionsdata, granskat försäljningseffekterna av skatten på de tunna plastpåsarna som infördes i maj 2020. 

Lars Karlsson är butikschef på Ica nära i Katrineholm. Han har arbetat som säljare i 35 år och varit med under hela miljöomställningen. 

Vad var reaktionen hos era kunder när plastskatten infördes 2020?

– Den spontana reaktionen var att de tyckte att påsarna var dyra. Men ganska snabbt märkte vi att kunderna anpassade sig. De valde andra alternativ och gick hyfsat fort över till flergångskassarna. Istället började vi se en ökad försäljning av avfallspåsarna som de köpte istället.

Blir det någon skillnad ur ett miljöperspektiv när folk ändå ersätter plastkassen med avfallspåsen?

– Det blir ju så och det har med det politiska beslutet att göra. De har inte lagt skatt på den typen av påsar så då köper folk det. Men många fler väljer papperskassen.

En undersökning som släpptes i februari av Sifo Kantar visar att nio av tio personer har med sig en återanvändbar kasse när de går och handlar. Och när konsumenter väljer att köpa en engångskasse i mataffären är det papperskassen som dominerar. I samband med plastskatten infördes även en prisökning på plastpåsar från tre till sju kronor. Innan plastskatten och prisökningen på plastpåsar infördes var situationen den omvända.

Idag finns det små papperskassar vid frukt- och gröntavdelningen i de flesta matbutiker. Det är ett resultat av miljöomställningen och ersätter den beskattade tunna plastpåsen.

– Vi hade sockerrörspåsar förut som var väldigt bra. Men sen blev de också beskattade. Det var synd, för de var nedbrytningsbara. Skatten gjorde att man tog bort ett bra miljömässigt alternativ i den kategorin. 

Köper du själv plastpåsar?

– Nej, inte längre. Det känns konstigt att det behövdes ett politiskt beslut för att man ska ändra sitt beteende. Men det är faktiskt det som har hänt. 

Lena Adem är på Ica nära för att handla fredagsmyset. Hon är en av många som i och med införandet av plastskatten 2020 slutade att köpa plastpåsar. Hon tycker införandet av plastskatten är bra och använder flergångskassar till följd av det.

– Plastskatten är positiv. Det är slöseri att handla plastpåsar på det sätt som många gjorde tidigare samt att det är dåligt för miljön. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!