EU satte under 2015 målsättningen att kraftigt minska användandet av plastpåsar och den 1 juni har beslutets svallvågor träffat Sverige. Den nya lagen innebär att alla som tillhandahåller plastpåsar måste informera sina kunder om kassens miljöpåverkan. På vilket sätt informationen når kunden bestämmer den enskilda butiken eller kedjan själv. Vissa har även valt att börja ta betalt för påsarna. Butiker inom detaljhandeln, främst klädkedjor, påverkas mest av lagen. Plastpåsar i livsmedelsbutiker är förhållandevis miljövänliga och det är redan vanligt att betala för dem.
I Katrineholm syns förändringen direkt.
Butikskedjan Åhléns väljer att förmedla informationen via skyltar.
– Vi kommer inte att ta betalt för kassarna förrän i höst. Vi erbjuder också papperskassar i olika storlekar som kan få som kund om man ber om det, säger Margaretha Pettersson.
Klädkedjan Dressman kommer inte heller att ta betalt för plastkassarna och på butiksdisken står en informationsskylt.
– Vi har märkt skillnad redan i dag. Två kunder har valt att ta med sig kläderna i väskan i stället för att ta en kasse, berättar Amanda Frisk, butikschef.
Flera stora klädkedjor, såsom Kappahl, Gina tricot och Lindex har valt att från och med 1 juni ta betalt för påsarna för att minska användandet. H&M är också en av dem och i dag har bara hälften av deras kunder valt att köpa en plastpåse.
– Vi tar från och med i dag två kronor per påse och i stället för att lägga i kläderna direkt så frågar vi i stället om kunden vill ha en påse. Vi säljer också tygkassar i återvunnen bomull framme vid kassan, säger Lisa Hellström, butiksbiträde på H&M. Hon hoppas att återgärderna kommer att göra skillnad.
Alla butiker i Katrineholm har inte hunnit genomföra förändringen som lagen kräver. Några butiker har inte ens hört talas om lagen.
I stort har kundresponsen varit positiv, men några tonårstjejer på väg ut från en butik suckar över de extra kronorna som gått åt till en plastpåse.