Camilla Henriksson är på väg fram till kassan på Coop Vingåkersvägen. I ena handen drar hon kundkorgen. I den andra bär hon den medhavda plastpåsen av större och kraftigare modell.
– Jag har alltid flera sådana här ligger i bilen. Från början var det svårt att komma ihåg dem, när man kom in i affären så låg de kvar i bilen. Nu har jag fått in vanan, så jag har alltid med mig egna påsar, säger hon.
I november nästa år tas plastpåseskatten bort. När skatten infördes 2020 höjdes priset på plastpåsar, från fyra till sju kronor och från 2,50 till fyra kronor för en liten papperspåse. Det berättar Marita Carlsson, butikschef på Coop Vingåkersvägen.
– Det har gått lite mindre plastpåsar efter att skatten infördes.
Kunder som behöver en påse väljer ofta den av papper. Många har också med sig egna påsar. Så var det inte förr.
– Folk har blivit duktiga på att ta med sig egna påsar och tar hellre en papperspåse än en engångspåse när de handlar, säger hon.
– Jag kommer att fortsätta med mina egna påsar. För nu har man kommit in i det och det känns mycket bättre, säger Camilla Henriksson.
Är det av ekonomiska skäl eller för miljöns skull?
– Det är nog både och. Påsarna är dyra och så känner man att man gör någonting bra, säger Camilla Henriksson.
Året innan plastpåseskatten infördes var förbrukningen 74 tunna plastbärkassar per person och år. Förra året var motsvarande siffra 17 plastbärkassar per person och år. EU:s mål är högst 40 plastkassar per person från år 2025.