Pizzerior kämpar med stigande priser

Tiden då pizza var billig snabbmat kan snart vara ett minne blott, enligt pizzabagare i Katrineholm. Om du inte har ätit en enda pizza sedan 1995 och får för dig att köpa en i dag chockas du nog över priset.

"Vi höjde våra priser en gång förra året, men i och med kriget har vi blivit tvungna att höja priserna en gång till", berättar Najib Shazad, som driver pizzeria Venezia.

"Vi höjde våra priser en gång förra året, men i och med kriget har vi blivit tvungna att höja priserna en gång till", berättar Najib Shazad, som driver pizzeria Venezia.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-05-01 20:43

De ökande priserna på bland annat livsmedel, drivmedel och el har knappast undgått någon. Det senaste året har livsmedelspriserna stigit nära sex procent, elen med 34 procent och restaurangbesök är sex procent dyrare än för ett år sedan, visar SCB:s siffror.

En grupp som drabbas hårt av de ökade kostnaderna är pizzabagarna. Hikmet Ali, som äger Nya Maistrogrillen, säger att priserna på kött och ost har gått upp ordentligt den senaste tiden.

– Vår leverantör säger att det är mycket höjda priser från fabrikerna och det påverkar oss såklart, vi blir tvungna att höja våra priser.

undefined
Hikmet Ali på Maistrogrillen. Arkivbild.

Hikmet berättar att han har som princip att inte höja priserna för mycket, och han vill inte kompromissa med kvalitén, utan köper hellre likadan ost till ett dyrare pris än importerad ost som är billig men smaklös, säger han.

– Sen är det ingen idé att byta leverantör för det här påverkar alla fabriker.

Enligt Hikmet har alla pizzaingredienser blivit dyrare. Han nämner ost, skinka, tomatsås, mjöl, grönsaker och olja som exempel. Han beskriver en stor ovisshet. 

– Det är svårt att planera när man inte vet vad saker och ting kommer att kosta nästa vecka. 

Även på Pizzeria Venezia märks inflationens effekter av. Restaurangägaren Najib Shazad säger, precis som Hikmet, att råvaror i allmänhet har blivit dyrare.

– Vi höjde våra priser en gång förra året, men i och med kriget har vi blivit tvungna att höja priserna en gång till. Sammanlagt ligger vår prishöjning på omkring 10 procent om man jämför med vad vi tog för priser förra året, säger han och fortsätter:

– Det är inte kul att höja priserna men det måste vi göra när vi betalar 30 procent mer för råvarorna, säger han.

undefined
Najib Shazad som driver pizzeria Venezia tycker inte att det känns roligt att höja priserna men han upplever ändå att kunderna är förstående. "De vet att det inte är vårt fel att priserna höjs", säger han.

De nya priserna och att man har tagit bort den fria tvåliterscolan vid köp av familjepizza verkar dock inte avskräcka kunderna, enligt pizzeriaägaren. Utöver utgifterna för råvaror slår även de höjda elpriserna hårt mot pizzerian. 

– Folk klagar inte för det är likadant överallt. De vet att det inte är vårt fel att priserna höjs.

Enligt Najib Shazad har alla pizzaingredienser blivit dyrare. Han nämner ost, skinka, tomatsås, mjöl, grönsaker och olja som exempel.

– Förut kostade en liter olja 11 kronor men nu kostar det omkring 30 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!